Annons

Dom: Kvinna får behålla pappans vapen

Kammarrrätten i Jönköping river upp polisens och förvaltningsrättens beslut att ta ifrån en kvinna bosatt i Växjö kommun hennes ärvda vapen. Nya besked från psykiatrin visar att hon inte längre är olämplig som vapenägare.
Växjö/Jönköping • Publicerad 16 november 2018
Göta hovrätt i Jönköping river upp polisens beslut att ta vapnen ifrån en kvinna bosatt i Växjö kommun.
Göta hovrätt i Jönköping river upp polisens beslut att ta vapnen ifrån en kvinna bosatt i Växjö kommun.Foto: Johan NIlsson / TT

Kvinnan hade ärvt sin fars vapen, fyra kulgevär och två hagelbössor, men eter kontakter med vuxenpsykiatrin skrev man därifrån en anmälan till polisen om att den 41-åriga kvinnan inte längre var lämplig som vapenägare. Polisen tog i början av året beslutet att hon skulle lämna ifrån sig vapnen.

Men kvinnan protesterade och överklagade till förvaltningsrätten som dock gick på polisens linje. Efter nya kontakter med vuxenpsykiatrin och nya intyg har hon inför kammarrätten kunnat visa att det inte finns någon risk att hon ska skada sig själv eller någon annan med gevären som hon själv beskriver som minnesvapen efter sin far och som hon ska lämna vidare till sin yngre syster.

Även polisen tillstyrker att kvinnan ska få behålla gevären sedan Vuxenpsykiatrin och en överläkare där gjort en den nya bedömningen.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons