Annons

Domstol säger nej till mer övervakning

Växjö Lakers ville kameraövervaka läktarna i Vida Arena vid föreningens alla seniormatcher, juniormatcher med mycket publik – samt danstillställningar.
Beslut: Kameraövervakning får enbart ske vid seniorlagets tävlingsmatcher.
Växjö • Publicerad 5 oktober 2012

Ärendet om kameraövervakning i Vida Arena har nu vandrat från länsstyrelsen till Förvaltningsrätten i Växjö där domen i dagarna avkunnats.

Växjö Lakers syfte med övervakningen var enligt ansökan att förebygga samt upptäcka såväl brott som olyckor. Men även att kunna stänga av personer, identifiera samt dokumentera överträdelser mot tidigare avstängningar och åklagares tillträdesförbud.

Annons

Redan i april kom länsstyrelsens beslut som innebar att det var försvarligt att kameraövervaka läktarna under Växjö Lakers seniormatcher. Tillståndet gällde två fast monterade kameror som fick användas i samband med match, tre timmar före till tre timmar efter.

”Området som är tänkt att övervakas är en plats där allmänheten uppehåller sig för rekreation och det får anses som ett stort ingrepp i den personliga integriteten att bli övervakad”, konstaterade länsstyrelsen.

När det gällde Växjö Lakers juniorlagsmatcher och danstillställningar i arenan sa länsstyrelsen bestämt nej.

Men justitiekanslern, JK, var ändå inte nöjd utan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö. JK:s krav var att kameraövervakningen enbart skulle gälla seniorlagets tävlingsmatcher. Domstolen går nu på justitiekanslerns linje och ändrar beslutet.

”Förvaltningsrätten finner inte att Växjö Lakers HC visat att övervakningsintresset väger över integritetsintresset då fråga är om andra matcher än tävlingsmatcher”, skriver domstolen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons