Annons

Dörren inte stängd för ett barncentrum

Ett barncentrum på Centrallasarettet i Växjö kan bli verklighet. Även om vuxenpsykiatrin flyttar dit. Det säger landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M). Men hon lovar inget.
Växjö • Publicerad 5 december 2013
Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande.
Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande.Foto: 

Smålandsposten kunde i måndags berätta om upprörda känslor hos personalen på barn- och ungdomshabiliteringen, BUH, som sedan 1980-talet finns i svårtillgängliga lokaler på Norremarks industriområde. De har under många år haft förhoppningar om att det ska skapas ett barncentrum där deras verksamhet placeras tillsammans med BUP och barnkliniken på Centrallasarettet, CLV

– Det finns stora samordningsvinster med ett geografiskt barncentrum. Vi kan nyttja varandras kompetenser på ett helt annat sätt. Och för barnen och familjerna skulle det underlätta oerhört mycket med samlade vårdkontakter, sade logopeden Helena Skarp.

Annons

Även politiken har lyft frågan och det finns ett inriktningsbeslut på att försöka skapa en samlokalisering av barnverksamheterna.

Men när diskussionerna om att flytta vuxenpsykiatrin från Sigfridsområdet till CLV har blivit allt intensivare, har en tanke varit att placera BUH tillsammans vuxenhabiliteringen i de tomställda lokalerna efter Vuxenpsykiatrin på Sigfridsområdet. Förutsättningarna för ett barncentrum skulle därmed mer eller mindre försvinna.

Suzanne Frank (M) bekräftar också att en placering av BUH på Sigfridsområdet är en tänkbar lösning. Men inte den enda.

– Det finns inga beslut fattade. Visst finns det öppningar åt Sigfridsområdet och en samlokalisering med vuxenhabiliteringen där. Men det finns också en möjlighet till samlokalisering på CLV med barnkliniken och BUP.

Gäller det även om vuxenpsykiatrin flyttar till CLV?

– Ja, det finns möjligheter att göra det när vi bygger på huskroppar - på hus S och T som de heter – på CLV. Men än finns överhuvudtaget inga beslut om vare sig den ena eller andra lösningen. Först ska beslut tas om vuxenpsykiatrin, det är själva nyckeln, säger Suzanne Frank.

Ärendet om vuxenpsykiatrins placering ska upp på landstingsstyrelsen på tisdag nästa vecka. Om inget oförutsett händer kommer majoriteten i alliansen då att rösta för en flytt. Därefter kommer successivt en rad delbeslut tas. Bland annat om vad lokalerna på Sigfridsområdet ska innehålla.

– Vi planerar en gemensam hjälpmedelcentral på Sigfridsområdet. Eventuellt blir det, som sagt, en samordning av vuxen- och barnhabiliteringen. Men vi skapar också möjligheter att lägga administrationslokaler och det kommande Region Kronoberg där. Men det är sådant vi får sätta oss ner och diskutera efter att beslutet om vuxenpsykiatrin är fattat, säger Suzanne Frank.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons