Annons

Dotter misstänks ha lurat pappa på halva fastigheten

Dottern misstänks ha förmått sin demente pappa att skriva över halva fastigheten till henne – utan övriga familjens vetskap.
Nu försöker pappan genom sin förvaltare få tingsrätten i Växjö att ogiltigförklara gåvan.
Växjö • Publicerad 28 januari 2012

– Jag tror vi har goda chanser att lyckas. Det är därför vi har lämnat in den här stämningsansökan, säger advokat Anders Funcke.

Pappan är 80-årsåldern och dement. När dotterns agerande blev känt i slutet av förra året utsåg tingsrätten omedelbart en förvaltare. Beslutet fattades interimistiskt eftersom rätten ansåg att ett dröjsmål skulle ”innebära fara för hans egendom”.

Annons

Under fredagen meddelade tingsrätten ett nytt beslut som innebär att jur kand. Andrea Pyrell utses till god man.

Den aktuella gåvohandlingen skrevs när dottern under sensommaren tog med sig pappan till sin egen bostad i norra Sverige. Enligt stämningsansökan berättade inte dottern om resan för sin mor eller syskon.

Först ett dygn senare fick de anhöriga reda på var den demente mannen befann sig. Samma dag tog dottern med sig pappan till ett bankkontor och lyckades få bankfullmakten för sin mamma upphävd. Den ersattes med en fullmakt för dottern själv och senare ordnades även gåvohandlingen.

Men först när Lantmäteriets underrättelse damp ned i brevlådan fick mamman veta att dottern fått ena halvan av fastigheten i gåva. Dottern fick gåvan helt utan ersättning och med omedelbart tillträde.

I gåvobrevet som legat till grund för dotterns lagfart finns en namnteckning under rubriken godkännes. Namnteckningen kan läsas som mammans namn, men hon förnekar själv att hon undertecknat handlingen.

Anders Funcke anser att tingsrätten måste ogiltigförklara gåvan eftersom dottern utnyttjat pappans ”trångmål, oförstånd och beroendeställning” i samband med besöket hos henne.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons