Annons

Drev illegal trafikskola och sålde andras bilar

En 44-årig man gjorde avbetalningsköp på två personbilar för 650 000 kronor. Mannen struntade i avtalen med finansbolaget och sålde bilarna vidare.
Därför har 44-åringen åtalats för olovligt förfogande. Tidigare i år åtalades han för att ha drivit en illegal trafikskola i Växjö.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2010

I det senaste åtalet konstaterar åklagare Magnus Hansson att finansbolaget som affären gjordes upp med hade ett förbehåll om att återta bilen tills den var slutbetald.

Den första bilen köpte 44-åringen, som bor i Växjö, för 255 000 kronor. Trots att det återstod 187 000 att betala sålde mannen bilen.

Annons

En månad senare avtalades om ett nytt avbetalningsköp och den gången gällde det en bil för 394 000 kronor. När drygt 300 000 återstod att betala överlät 44-åringen även den bilen.

I förhör har mannen erkänt misstanken om olovligt förfogande i båda fallen.

Rättegången skall hållas vid tingsrätten i Växjö i mitten av september. Då avgörs även det förra åtalet, som Smålandsposten skrev om i våras, för brott mot lagen om trafikskolor samt bokföringsbrott.

Mannen misstänks utan tillstånd och med helsvarta affärer ha drivit en trafikskola i Växjö där han varit handledare för minst 172 elever. Enligt utredningen pågick den illegala verksamheten i över fyra och ett halvt år innan ett tips satte stopp för allt sammans.

Förhören med eleverna visar att betalningen varierat och några kvitton att luta sig mot har inte påträffats under utredningen. En elev har berättat att 15 lektioner kostade 12 000 kronor, medan andra enbart betalat några tusenlappar för undervisningen.

En namnlista över alla personer som 44-åringen varit handledare för är dock åklagarens trumfkort.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons