Annons

Efter tiggeriförbudet – Växjö vill förbjuda raketer

Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på vissa platser.
Nu vill Växjö kommun ompröva sitt fyrverkeriförbud med samma modell som i Vellinge.
Växjö • Publicerad 11 juni 2019
Fullmäktige klubbade motionen.
Fullmäktige klubbade motionen.Foto: Filip Sjöfors

Förslaget kom som en motion från oppositionsrådet Malin Lauber (S) och Socialdemokraterna i december 2018. Under tisdagen kunde kommunfullmäktige klubba igenom motionen.

2016 beslutade kommunfullmäktige att förbjuda fyrverkerier helt i Växjö, men länsstyrelsen upphävde förbudet eftersom det orsakade en ”obefogad begränsning av den enskildes frihet”.

Annons

Men nu vill Växjö kommun avgränsa förslaget till att gälla enbart vissa platser, som till exempel centrala Växjö och Gemla, vilket man tror kommer ha större chans att accepteras i högre instanser. Kommunalrådet Anna Tenje (M) och de blågröna valde att stödja motionen.

– Detta är en bra motion och ett bra försök att försöka begränsa fyrverkerierna som är ett otyg när det gäller djur och människor, sade Anna Tenje i fullmäktiges talarstol.

– Och det är alltid kul att kriga med länsstyrelsen.

Malin Lauber var nöjd med att få igenom motionen och menar att de den här gången kommer att ha större chans att få igenom förslaget i högre instans.

Exakt vilka platser ett eventuellt förbud ska gälla är inte bestämt ännu utan det ska kommunen nu titta på.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons