Annons

Ekonom med dubbla roller köps ut av kommunen

Göran Lundell var med och startade Waldorfskolan i Växjö och skötte friskolans ekonomi. Samtidigt har han haft en tjänst som ekonom på skol- och barnomsorgsförvaltningen. Nu köper kommunen ut honom.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2012
AVSLUT?Ekonomen Göran Lundell har arbetet i runt 30 år på Växjö kommun. Nu köps han ut för att han har haft en bisyssla som kommunen inte accepterar. ? Det blev ett lite konstigt avslut. Men det är okej för mig, säger han.
AVSLUT?Ekonomen Göran Lundell har arbetet i runt 30 år på Växjö kommun. Nu köps han ut för att han har haft en bisyssla som kommunen inte accepterar. ? Det blev ett lite konstigt avslut. Men det är okej för mig, säger han.Foto: Lennart Ernstsson

– Jag har haft dubbla roller under många års tid egentligen. Det har fungerat bra fram till nu, eller ganska bra i alla fall. Det är inte hållbart just nu, säger Göran Lundell.

Hans roll på Waldorfskolan blev uppmärksammad i samband med att grundskolan lades ner i september 2012 på grund av att det var för få elever. Göran Lundell säger att han uppmanades att ta en time out och arbetsgivaren gick också igenom hårddisken i hans dator på skol- och barnomsorgsförvaltningen. Hårddisken visade sig innehålla en mängd dokument som är kopplade till Waldorfskolan och stiftelsen bakom skolan, Stiftelsen Linnéaskolan som nu är försatt i konkurs.

Annons

I dokumenten framgår det bland annat att han var firmatecknare för stiftelsen och att han var ledamot och mötessekreterare i stiftelserådet. Han skötte också till exempel bokföring och löneutbetalningar på friskolan - parallellt med sitt jobb på kommunen.

– Ibland ska man kanske särskilja roller mer tydligt än vad jag har gjort ibland. Så enkelt är det.

Är det något du ångrar?

– Det jag ångrar är att jag kanske skulle ha varit mer noggrann med gränserna. Men jag har inte gjort något moraliskt fel. Jag har skött mitt jobb och tagit igen den tid där jag blandat ihop rollerna för mycket. Sedan kan man diskutera hur man hanterar sådant här från ledningen. Det kan jag ha synpunkter på. Men jag säger okej. Det blev ändå bra till sist. Jag är nöjd.

Göran Lundell är 66 år och skulle ha avslutat sin anställning på kommunen nästa år. Var det tänkt. I stället avslutas hans anställning i dag, den 31 oktober, enligt överenskommelsen med arbetsgivaren. Uppgörelsen innebär att han slutar sin anställning på egen begäran efter runt 30 år på kommunen och att han får med sig sex månadslöner, 180 000 kronor.

– Det blev ett lite konstigt avslut. Men det är okej för mig. Det känns bra faktiskt. Jag tycker att det är en rimlig lösning.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons