Annons

Elev kränktes på Hovshagaskolan

Barn- och elevombudet kritiserar kommunen efter att en lärare på Hovshagaskolan har kränkt en elev inför hela klassen.
Växjö • Publicerad 16 december 2010

Våren 2009 anmäldes Hovshagaskolan till Barn- och elevombudet, Beo. Enligt anmälaren var en elev utfryst och mobbad, utanförskapet förstärktes genom en lärares agerande och uttalande. Enligt anmälan ska läraren bland annat under lektionstid ha bett resten av klassen att bedöma elevens beteende efter en incident.

I sitt svar till Beo skriver skolan att man ser mycket allvarligt på den kränkande behandling som eleven utsatts för. När rektorn fick reda på lärarens agerande ordnades en elevvårdskonferens och samtal genomfördes mellan de berörda parterna. Läraren fick även handledning och samtal med skolledningen.

Annons

Barn- och elevombudets bedömning är att händelsen i klassrummet var kränkande för eleven. Man betonar hur viktigt det är att personalen ”tänker på att inte tilltala en elev på ett sätt som eleven kan uppfatta som kränkande”. Däremot är kränkningen inte så allvarlig så att det kan bli tal om skadestånd.

Beo anser att Hovshagaskolan gjort tillräckliga insatser för att försöka lösa situationen.

Smålandsposten har förgäves sökt rektorn för Hovshagaskolan för en kommentar.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons