Annons

Elevsamarbete för framtiden

Samarbete mellan universitet och företag är fruktbart för båda parter. Det var budskapet under en temadag som Linné­universitet anordnade tillsammans med Företagarna på torsdagen.
Växjö • Publicerad 1 oktober 2010
Roger Lindqvist, lektor på institutionen för data­vetenskap, fysik och matematik vid Linné­universitetet.
Roger Lindqvist, lektor på institutionen för data­vetenskap, fysik och matematik vid Linné­universitetet.Foto: Lena Gunnarsson
Jan-Olof Colleen från Tingsryds Camping tyckte att temadagen var inspirerande.
Jan-Olof Colleen från Tingsryds Camping tyckte att temadagen var inspirerande.Foto: Lena Gunnarsson

I Rottne Industri AB:s lokaler anordnade på torsdagen Linnéuniversitetet tillsammans med organisationen Företagarna ett möte med syftet att visa vilka fördelar ett gräns­överskridande samarbete kan innebära.

Ett 20-tal personer från småföretag runt om i regionen lät sig inspireras av presentationer och gavs tillfälle att utbyta erfarenheter sinsemellan.

Annons

Att träffen hölls i Rottne Industris lokaler var förståeligt.

Sedan ett par år tillbaka har det nämligen pågått ett samarbete mellan institutionen för data­vetenskap, fysik och matematik vid Linnéuniversitetet och skogsmaskinföretaget, ett projekt som går ut på att effektivisera fordonens kranar och på så vis underlätta för förarna.

– Vi får ut mycket av samarbetet, konstaterade Rottne Industris konstruktionschef Martin Nyström. Vi lär känna många duktiga männi­skor, vi syns där framtiden finns och vi kommer åt en kompetens som normalt inte finns i företaget.

Han förklarade vidare i vilka former företaget i?dag drar nytta av universitetet. Det handlar för företaget om att exempelvis vara delaktigt i elevers examensarbeten, hålla i studiebesök och söka kompetensstöd.

Roger Lindqvist, lektor på institutionen för datavetenskap, fysik och matematik vid Linnéuniversitetet, betonade från sin synvinkel vikten av en nära kontakt med företag.

– Kopplingen mellan företag och den kompetens som vi erbjuder är oerhört viktig. Vi märker när vi talar med olika företag att kompetensbehoven ökar, där kan vi fylla en lucka, sa han.

– För eleverna är det dessutom inspirerande att komma i kontakt med verkligheten och hantera de problem som företag stöter på.

Enligt Roger Lindqvist finns i dag en uttalad strategi från universitetets håll att uppmuntra den regionala utvecklingen och ett steg i den målsättningen är att finnas till för företagen.

En av småföretagarna på plats var Jan-Olof Colleen. Han driver till vardags Tingsryds Camping och såg i tematräffen ett utmärkt tillfälle att få svar på frågorna om hur han kan dra nytta av universitetet.

– Jag är här för att se om vi kan få någon hjälp. Vi vill till exempel göra någon typ av kundundersökning, vad våra kunder trivs med och vad som kan bli bättre. Det kanske universitetet kan hjälpa till med, sa han.

Johan Eslander

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons