Annons

”En fin pärla man låter förfalla”

– Skötseln av området vid vårt kulturarv är anskrämlig menar Mats Birgersson som är arrendator för Ryttmästaregården och Kronobergs slottsruin. Han riktar nu skarp kritik mot skötseln av ruinområdet i ett brev till förvaltningen.
Växjö • Publicerad 10 juli 2012
Mats Birgersson, arrendator för Ryttmästaregården och Kronobergs slottsruin, riktar skarp kritik mot skötseln av ruinområdet.
Mats Birgersson, arrendator för Ryttmästaregården och Kronobergs slottsruin, riktar skarp kritik mot skötseln av ruinområdet.Foto: Urban Nilsson

Flera gånger har Mats Birgersson påpekat det dåliga underhållet av kulturbyggnaderna. Han har nu skrivit ett brev till både Kulturparken Småland, länsstyrelsen och Växjö kommun där han beskriver hur området förfaller.

–   Underhållet är verkligen eftersatt, vilket är ett jätteproblem. Det som är mest frustrerande är att det inte finns någon handlingsplan. Ska man driva en verksamhet ska det finnas riktlinjer framåt. Här finns bromsklossar överallt som inte vill ta tag i saker och ting. Det är inte klokt att man låter det förfalla på det här viset, säger Mats Birgersson.

Annons

”Förfallet av Slottsruinen, bron över till Stallholmen och till Slottsruinen, inga toaletter vid Slottsruinen, parkeringen, bryggor för båtfolk och ställplatser för husbilar. Allt detta borde göras något åt om man vill vara trovärdig i sitt uppdrag. Eller håller man på att avveckla kulturarvet?”, skriver han i brevet.

Några av problemen är ruttna plankor på bron och kalklagringar i taket på festlokalen i Slottsruinen.

– I helgen var det bröllopsfest här med 90 gäster. Det började regna kraftigt och det forsade in vatten på väggen och ner mot golvet. Det var precis genomsurt, säger Mats Birgersson.

– Vem står för underhållet? Det har sagts flera gånger att det ska saneras och göras i ordning, men ingenting händer. Det har hänt flera gånger att det ramlat ner kalkavlagringar från taket på människor som har betalt för att ha fest där. Det är bedrövligt, fortsätter han.

Slottsruinen ägs av Riksantikvarieämbetet, men förvaltas av Kulturparken Småland. Det har varit diskussioner kring att ägandet ska tas över av Statens fastighetsverk, vilket är vad man hoppas på från Kulturparkens sida.

– Statens fastighetsverk har större ekonomiska muskler och är villiga att satsa. Vår förhoppning är att de ska ta över vid årsskiftet, säger Lennart Johansson, tillförordnad vd för Kulturparken Småland.

När det gäller kritiken mot skötseln av slottsruinen svarar han såhär:

– Det är eftersatt, det kan vi inte sticka under stol med. Men frågan är hur mycket man vill göra åt det. Det är ändå en ruin och ska spegla den gamla tiden. Kritiken där tycker jag är lite obefogad. Vill de ordna bröllop där inne så får de räkna med att det kan regna in. De vet ju förutsättningarna. Det är en gammal slottsruin och det är ett fuktigt rum, säger Lennart Johansson.

Mats Birgersson hoppas framför allt på att det ska tas fram en ordentlig handlingsplan över området. Han menar att det uppenbarligen är roligt att bygga nytt, men inte att bevara det gamla.

– Detta är en gammal fin pärla, men man bara låter det förfalla.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons