Annons

En röst för Nairobis fattiga

Bulldozrar krossar bostäder och marknadsstånd i den kenyanska huvudstaden Nairobis slumområden.
Det har gjort hundratals människor hemlösa och utblottade.
Nu hoppas Amnesty sätta press på Kenyas regering för att få stopp på övergreppen.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2010
Marie Johansson ger sin röst för Nairobis fattiga när Lotta Gustafsson från Amnesty ber om hennes namnteckning framför ett plåtskjul som byggts upp vid Spakers corner i centrala Växjö.
Marie Johansson ger sin röst för Nairobis fattiga när Lotta Gustafsson från Amnesty ber om hennes namnteckning framför ett plåtskjul som byggts upp vid Spakers corner i centrala Växjö.Foto: Lennart Ernstsson

– Situationen är väldigt utsatt för de här människorna, säger Lotta Gustafsson som är aktiv i den lokala Amnestygruppen i Växjö.

Under lördagen samlade hon och andra aktiva in namnunderskrifter vid Speakers corner på Storgatan i Växjö.

Annons

Marie Johansson var en av dem som stannade till och skrev under.

– Jag tycker att man ska stödja de rättigheter som de här människorna har, säger hon.

Bakom dem håller ett plåtskjul på att byggas upp, en illustration av en verklighet som miljoner människor lever i. Inte minst i Nairobi som Amnesty just nu väljer att lyfta fram.

Där har de mest fattiga och utsatta under den senaste tiden fått det lilla de har skövlat av bulldozrar.

– Jag har ingenstans att ta vägen. Ingenstans att fly, säger Bevaly, 61, till Amnesty International efter att ha fått sin bostad förstörd.

Syftet med namninsamlingen, som pågick på en rad platser runt om i landet under lördagen, är att sätta press på den kenyanska regeringen. Namnunderskrifterna ska lämnas till landets ambassad i Stockholm den 19 november.

– Det handlar om att skapa ett stort tryck på den kenyanska regeringen, säger Lotta Gustafsson.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons