Annons

Endast sjukvårdande hjälp

Ingen städning eller tvätt. Överhuvudtaget ingen hjälp av hemtjänsten som inte är direkt sjukvårdande. Höjda avgifter på äldreboendena. Så tror moderatpolitikerna Bo Frank och Catharina Carlsson framtiden kommer att se ut.
Växjö • Publicerad 19 juli 2012
Catharina Carlsson (M), omsorgsnämndens ordförande.Foto: Urban Nilsson

I en debattartikel på Lobbyn i dagens Smålandsposten ger de båda sin syn på framtidens äldreomsorg allt i skenet av de kraftigt ökade kostnader som väntas.

Morgondagens åldringar kommer att ställa betydligt högre krav på service än dagens. De äldre vill ha trådlösa nätverk, IT-support, flera maträtter att välja på och som inte accepterar att dementa stör den personliga integriteten, skriver de båda politikerna. Det handlar om ”människor som inte har tacksamheten som ledstjärna”, som Bo Frank och Catharina Carlsson uttrycker det.

Annons

Därför är det tveksamt om kommunernas hemtjänst kan ägna sig åt annat än ren sjukvård, menar de. Detta skulle innebära att tvätt, städning, inköp med mera inte längre kommer att erbjudas som insats. Och då måste de äldre ordna detta själva. Be anhöriga eller betala vad marknaden kräver.

– Vi ser redan i dag att många äldre använder sig av rutavdrag för bland annat städning, säger Catharina Carlsson till Smålandsposten.

Hon tror att utvecklingen av hushållsnära tjänster kommer att fortsätta.

Catharina Carlsson tror också att civilsamhället, exempelvis organisationer av olika slag, kommer att få en viktigare roll när det gäller den sociala biten inom äldreomsorgen.

– Det kommer nog att bli absolut nödvändigt. Vi ska uppmuntra till sådant mycket mer än vad vi gjort.

– De äldre ska inte bara får träffa professionell omsorgspersonal utan också andra vanliga människor.

Kan detta också gälla personer som bor hemma, att anhöriga och frivilligorganisationer förväntas sköta vissa delar av det som hemtjänsten gör idag som städning och annat?

– Det vore vanskligt att säga det, då skulle jag bli beskylld för att bara försöka komma undan de kostnaderna. Men om vi kunde få ett sådant samhälle vore det positivt men bara när det gäller social gemenskap.

– Ensamheten är ett stort problem bland de äldre.

Ni flaggar också för höjda egenavgifter för de som bor på särskilda boenden?

Annons

– Ja, eftersom framtidens äldre generellt kommer att ha en bättre ekonomi än dagens äldre. Men självklart ska det finnas en trygghet för dem som inte har så bra ekonomi.

Tycker du att anhöriga generellt ska ta större ansvar för sina gamla?

– Anhöriga skulle kunna ta en större del men bara om de verkligen vill. Jag har pratat med människor som kommer från andra länder i exempelvis Sydeuropa. Där har man en annan syn på familjen, man besöker ofta de äldre medan vi svenskar inte riktigt tänker så. När människor inte besöker sin anhörige i den utsträckning de själva tycker de borde, kan vissa få dåligt samvete. Det spiller i sin tur över på högre krav på omsorgen.

Catharina Carlsson menar att den anhörige ibland låter sitt eget bristande engagemang få utlopp i kritik mot personalen på boendet.

Hon säger att kritik från anhöriga handlar ofta om att de gamla inte stimuleras tillräckligt med aktiviteter.

– Men många gamla vill inte ha några aktiviteter, de ”vill bara vara”. Det har anhöriga ibland svårt att ta till sig.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons