Annons

Enklare styrning i skogen

Bättre styrning av skotarkran ska ge effektivare arbete i skogen och förbättrad miljö för föraren. Det är målet för ett samarbete mellan forskare och maskintillverkare.
Växjö • Publicerad 25 januari 2012
Matz Lenells, forskare i reglerteknik.Foto: 
Reglerteknik var temat när forskare, företagare och studenter träffades och ägnade modellkranen uppmärksamhet. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
Testförarnas betyg har varit bra, konstaterar Anders Hultgren, en av huvudpersonerna bakom modellkranen.Foto: 

En modellkran, eller snarare styrningen av den, stod i centrum när det teknikutbytande och kontaktskapande Nätverket inbyggda system hade samlats till en av sina regelbundna träffar på Linnéuniversitet i Växjö.

Ett 30-tal personer – studenter, forskare och företagare, som använder inbyggda system i olika produkter, fanns på plats.

Annons

Den nu patentsökta kranen är resultatet av ett forskningsprojekt som pågått några år med finansiellt stöd av Sparbanksstiftelsen. Samarbetspartners är Linnéuniversitetet, LNU, Blekinge tekniska högskola, BTH, samt företagen Rottne Industri och Dasa.

Matz Lenells och Anders Hultgren, lektorer och forskarna i reglerteknik vid BTH respektive LNU, har hållit i projektet i nära samarbete med produktchef Martin Nyström på Rottne Industri.

Det har handlat mycket om styralgoritmeter.

–  Vi har gjort matte av det, simulerat, testat, fört in det i en dator som satts i en riktig skotare i skogen och kopplats till kranen, förklarar Anders Hultgren.

–  Operativt har det resulterat i bra betyg, även från duktiga och erfarna förare, konstaterar han.

I grunden handlar det om en förenkling.

–  En rörelse kan sparas in för operatören, en styrspak tas bort, säger Matz Lenells.

Martin Nyström på Rottne menar att det finns många vinster med den nya styrningen.

Effektivare arbete, förbättrad miljö för förare som mår bättre efter arbetsdagen och lättare för nya förare att komma in i jobbet är några fördelar.

Grunden har lagts för vidare samarbeten med vidare förfining av tekniken i sikte.

”En rörelse kan sparas in för operatören, en styrspak tas bort.”

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons