Annons

Enskild verksamhet växer

Antalet förskolor i enskild regi har ökat. Av 5000 barn i Växjös barnomsorg har 850 plats inom den enskilda verksamheten.
Växjö • Publicerad 17 augusti 2010

De enskilda förskolorna har varit en bra hjälp att skapa tillräckligt med platser för barnomsorgens växande behov. Det konstateras i skol- och barnomsorgsförvaltningens lokalförsörjningsplan. Och fler platser behövs. Antalet 1-6-åringar väntas öka ett tag till, vilket kan klaras med fullt utnyttjande av Skogslekens förskola i Sandsbro och Kometen, som i höst ska börja byggas på Östra Lugnet. Den ska ge 150 nya platser från hösten 2011 och kommer att drivas i kommunal regi.

Vissa utökningar av den enskilda verksamheten väntas också, i form av fler platser på befintliga förskolor och eventuella nyetableringar.

Fler födda barn är den främsta orsaken till platsbehovet. Att allmän förskola även för treåringar införts från 1 juli väntas däremot inte kräva så många nya platser. De flesta treåringar är redan inne i barnomsorgen. Inte heller vårdnadsbidraget tros påverka efterfrågan på platser. Det utnyttjas av knappt 100 vårdnadshavare i Växjö, en siffra som enligt barnomsorgsförvaltningen ligger ganska konstant.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons