Annons

Epoken Theleborgs handelsträdgård förbi

I mitten av december avled trädgårdsmästare Kjell Jeppsson som 1983 övertog driften av Theleborgs handelsträdgård tillsammans med sin fru Ingegerd. En epok har gått i graven.
Växjö • Publicerad 3 januari 2019 • Uppdaterad 6 januari 2019
Vidéums fastighetschef Patrik Hjelm berättar att man avvaktar till tidigast i höst med att besluta vad som ska ske med handelsträdgården.
Vidéums fastighetschef Patrik Hjelm berättar att man avvaktar till tidigast i höst med att besluta vad som ska ske med handelsträdgården.Foto: Filip Sjöfors

Det är tomt och tyst i handelsträdgården på universitetsområdet. Några julstjärnor lyser ännu röda i ett av de utkylda växthusen. Ljusblå och gröna små fjädrar på betonggolvet vittnar om de undulater som brukat kvittra där. Inga katter smyger längre runt i växthusen. Katten Tisse, som Smålandsposten skrev om i maj 2017 då han fyllde 26 år, är avlivad.

– Vi håller på att lägga ner verksamheten. Det känns lite märkligt, det är en institution som alla känt till, säger Jenny Burman som är brorsdotter till Ingegerd Jeppsson som avled i juli i fjol.

Tomater från i somras lyser röda.
Tomater från i somras lyser röda.Foto: Filip Sjöfors
Annons

Det är Vidéum som sedan 1999 äger handelsträdgården. Fastighetschef Patrik Hjelm berättar att hyreskontraktet upphörde den 1 januari i år. Vad som händer med den anrika handelsträdgården är ännu inte bestämt.

– Universitetet håller på att ta fram en vision för Campusområdet och det arbetet blir klart i höst. Innan dess gör vi inget med handelsträdgården, säger Patrik Hjelm som visar runt på området.

På väggen hänger ett svartvitt fotografi av det orangeri som tidigare fanns på det omkring 10 000 kvadratmeter stora området. Orangeriet hörde till Teleborgs slott där Kjell Jeppssons, far Gunnar Jeppsson, arbetade som slottsträdgårdsmästare hos familjen Bonde. I en artikel i Smålandsposten från julen 1990 framgår det att trädgårdsområdet stod klart samma år som Teleborgs slott, år 1900.

Kjell Jeppsson fotograferad i samband med 75-årsdagen i maj 2014. Kjell Jeppsson avled i december 2018.
Kjell Jeppsson fotograferad i samband med 75-årsdagen i maj 2014. Kjell Jeppsson avled i december 2018.Foto: Filip Sjöfors
Katten Tisse, som blev 27 år, levde ett stillsamt liv på Teleborgs handelsträdgård.
Katten Tisse, som blev 27 år, levde ett stillsamt liv på Teleborgs handelsträdgård.Foto: Filip Sjöfors

I en intervju i samband med sin 75-årsdag 2014 berättade Kjell Jeppsson att när familjen, genom faderns arbete kom till Växjö och Teleborg 1941, var trädgårdarna omgivna av åkrar och beteshagar.

1956 grundade Gunnar Jeppsson handelsträdgården och 62 år senare, i mitten av december i fjol, såldes den sista blomman. Thomas Jonsson, som under 50 år drev Öhmans handelsträdgård i Växjö, hjälpte Kjell Jeppsson med driften de sista veckorna.

Tack vare Thomas Jonsson, som tidigare drev Ömans handelsträdgård, hölls Theleborgs handelsträdgård öppet till strax före jul.
Tack vare Thomas Jonsson, som tidigare drev Ömans handelsträdgård, hölls Theleborgs handelsträdgård öppet till strax före jul.Foto: Filip Sjöfors

– Vi var kollegor och som pensionär hjälpte jag Kjell när jag hörde att han var dålig. Jag var där några timmar varje dag och räddade det som räddas kunde, säger Thomas Jonsson och fortsätter:

– Det blir aldrig mer handelsträdgård där. Jag tror att det rivs. Anläggningen är gammal och sliten och det är hårt konkurrens i branschen.

Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons