Annons

Ett komplext problem som ökar

Att ungdomar skär sig och mår dåligt har länge varit ett problem. Och nu använder allt fler unga sex som självskadebeteende, enligt Tjejjouren Hera i Växjö.
Växjö • Publicerad 10 februari 2012

På Tjejjouren Hera i Växjö får man in allt fler samtal från unga tjejer som använder sex för att skada sig själva.

– Det är svårt att säga vad ökningen beror på, men fler har det blivit, säger Astrid Byrman på Tjejjouren Hera.

Annons

Hur försöker ni möta unga som använder sex för att skada sig själva?

– Vi försöker diskutera med dem och ställer gärna frågor, till exempel hur de känner sig och hur de mår när de skadar sig själva genom sex. Det är ett sätt att få tjejerna att tänka till, säger Astrid Byrman.

Det är inte bara Tjejjouren Hera i Växjö som fått in flera samtal om problemet. Allt fler tjejjourer i landet vittnar om att deras kontakter om sex som självskadebeteende ökar. Det säger Carin Göransson, samordnare på Tjejjouren.se.

– Många av tjejjourerna har varit väldigt tydliga och skrivit om problemet på sina hemsidor och där har man sett en ökning. Även andra jourer som inte varit lika tydliga på sina hemsidor vittnar om att det blivit fler tjejer som hört av sig, säger hon.

Nu har fler tjejjourer runt om i landet tagit upp problemet offentligt och haft konferens i syfte att uppmärksamma sex som självskadebeteende.

– Vi har precis haft en utbildning för ungefär 60 personer som är engagerade i tjejjourerna kring sex som självskadebeteende. Vi håller också på att skriva en informationsbok om problemet tillsammans med två av våra medlemsjourer, säger Carin Göransson.

Varför använder unga sex självdestruktivt?

– För många handlar det nog om ett effektivare sätt att skada sig själva, man får inga skärsår och det behöver inte synas, det blir då lättare att fortsätta utan att någon ingriper, säger Carin Göransson.

Erivan Ali Rostam
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons