Annons

Eurokrisen börjar slå mot husförsäljningen

Den ekonomiska krisen i Europa märks i försäljningen av sommarhus i Kronobergs län. Det tar mer än dubbelt så lång tid att sälja ett fritidshus i år jämfört med vid samma tid förra året.
Växjö • Publicerad 6 juli 2012
Många sommarhus väntar på köpare i Kronobergs län. (Huset på bilden har inget med artikeln att göra.)
Många sommarhus väntar på köpare i Kronobergs län. (Huset på bilden har inget med artikeln att göra.)Foto: Lars-Göran Rydqvist

Många sommarhus i Kronobergs län har varit till salu i mer än ett år. Statistik från Bovision visar att sommarhus i Kronoberg är mer svårsålda än motsvarande hus i övriga landet. I genomsnitt tar det 196 dagar att sälja ett hus i Kronoberg från den dag det har utannonserats. Detta kan jämföras med genomsnittet för hela landet som är 126 dagar. För Kronobergs del är det en dubbel ökning i försäljningstid sedan förra sommaren.

Jonas Magnusson, fastighetsmäklare i Kronobergs län, försöker bland annat sälja ett hus i södra länet som nu har varit till salu i nästan tre års tid.

Annons

– Det kan ta lång tid att sälja vissa hus just nu, eftersom det traditionellt sett är många tyskar och danskar som köper här. Så när ekonomin är sämre hos dem, köps det färre hus hos oss. Det hänger liksom ihop. Men det skiljer sig en hel del från hus till hus hur svårsålda de är, enligt Jonas Magnusson.

– En del säljare är väldigt måna om att få igen alla pengar de har satsat i sitt hus. Renoveringen kanske har kostat mycket och det kan göra att säljaren inte är beredd att gå ner i pris. Då tar det tid att sälja, säger han.

Han förklarar också att vid försäljning av ett sommarhus, sitter säljaren nästan alltid med ett permanentboende också, vilket innebär att det sällan är bråttom med försäljningen. Därför kan säljaren vänta tills han eller hon får den begärda summan. Enligt Bovisions statistik är det samtidigt något fler sommarhus till salu i länet nu, jämfört med förra månaden. Den trenden gäller i hela landet.

– Framför allt handlar det om att efterfrågan är mindre. Vi kan inte säga huruvida det är fler som vill sälja eller inte jämfört med tidigare, säger Ulf Magnusson, vd på Bovision.

På listan över var köparen får mest hus för sina pengar, sett till utgångspriset, ligger Kronobergs län på andra plats. Här kostar varje kvadratmeter i genomsnitt 11 172 kronor. Dyrast är sommarhusen i Stockholms län, där kvadratmeterpriset är drygt 39 000 kronor.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons