Annons

Extrapengar till nya projekt

Kulturskolan i Växjö ska vidga sin elevbas, med hjälp av nya projekt och förstärkt budget. Nu förbereder ungdomar från Arabyskolan en fotoutställning på Konsthallen i vår, och både Arabyskolan och Bokelund får mer film i skolan nästa termin.
Växjö • Publicerad 11 december 2010
Vad säger den här? Rayah Aase, Kristin Staffas och Nellie Bengtsson diskuterar de känslor som olika bilder kan väcka. Foto: Urban Nilsson
Vad säger den här? Rayah Aase, Kristin Staffas och Nellie Bengtsson diskuterar de känslor som olika bilder kan väcka. Foto: Urban NilssonFoto: 
"Det här gillar jag", säger Kristin Staffas, och låter kameran fånga en samling målarpenslar.
"Det här gillar jag", säger Kristin Staffas, och låter kameran fånga en samling målarpenslar.Foto: Elisabeth Cederholm

I bildsalen på Kulturskolan ägnar Nellie Bengtsson och Kristin Staffas några onsdagstimmar i veckan åt fotokonsten. De går i nian på Arabyskolan och är två av de elever som deltar i projektet I morgon är en ny dag. Tillsammans med projektledaren Rayah Aase diskuterar de vilka tankar och känslor som olika bilder kan väcka.

– Många i Växjö kommer från olika kulturer och vi har olika tankar om varandra. Vad tycker vi är bra med andra, vad tycker vi inte om? Det är viktigt att prata om sådana saker, och i det här projektet att visa det i bild, säger Rayah Aase.

Annons

Hon ger eleverna var sin kamera och skickar ut dem för att ta bilder som väcker känslor hos dem själva, positiva och negativa.

I morgon är en ny dag är ett samarbetsprojekt mellan kulturskolan, kultur- och fritidsförvaltningen och Växjö-Öjaby Rotaryklubb. Målet är att stimulera ungdomar till konkret arbete med demokrati- och mångfaldsfrågor och allt ska resultera i en fotoutställning på Konsthallen i vår.

– Tanken är också att den ska visas när Aktivitetshallen i Araby invigs i april, säger kulturförvaltningens Margareta Krieg.

Kulturskolans rektor Ingrid Stålne ser en spännande utveckling för 2011, då skolans budget förstärkts med en miljon kronor. I dag har skolan drygt 1?600 inskrivna elever och lång kö som vill ha plats, men den geografiska breddningen behöver förstärkas. Uppdraget man fått från skol- och barnomsorgsnämnden omfattar bland annat en kulturell satsning på verksamhet i Araby/Dalboområdet. Förutom fotoprojektet för nior från Arabyskolan handlar det om film, dans och musik på skolorna i området.

– Vi arbetar också med genusperspektivet, att det ska bli mer jämställt i kulturskolans musikliv. I dag dominerar flickorna inom dans, musikal och bild, medan det är mest pojkar inom musiken, säger Ingrid Stålne.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons