Annons

Fågelbeståndet i Helgasjön ska säkras med samarbete

Det krävs åtgärder för att skydda fågelfaunan i Helgasjön. Det påpekar Carin Högstedt (V) i en motion. Och tekniska nämnden i Växjö är inne på samma linje och ställer sig positiv.
Växjö • Publicerad 3 november 2014

Bakgrunden är att fågelbestånden i Helgasjön har minskat kraftigt de senaste åren. Arter som fiskgjuse och storlom uppvisar dåliga häckningsresultat. Häckningarna för fiskgjuse har minskat med 50–75 procent på tolv år. Även annan sjöfågel går ned i antal, visar inventeringar.

Carin Högstedt föreslog i en motion att kommunen tillsammans med länsstyrelsen och Kronobergs ornitologiska förening inleder ett samarbete och tar fram en åtgärdsplan för att säkra fåglarnas fortlevnad.

Vid senaste sammanträdet med tekniska nämnden i Växjö bestämde politikerna att gå vidare med ett ökat samarbete mellan myndigheter och föreningen. Länsstyrelsen bör ha huvudansvaret eftersom flera kommuner berörs, påpekar man också.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons