Annons

Familjen får inte sätta upp en egen minnessten

Föräldrar och syskon ville sätta upp en egen minnessten vid sidan om gravstenen på 38-årige Toms grav. Länsstyrelsen gav klartecken till det men kyrkan protesterade och har nu fått rätt efter en prövning i domstol.
Växjö • Publicerad 3 juni 2014

– Just nu känns det otroligt tungt, säger föräldrarna.

Deras son avled i cancer sommaren 2012 och ligger begravd på en kyrkogård i Kronobergs län. Gravstenen som står på plats tillhör sambon och det är hon som är gravrättsinnehavare. Förhållandet mellan sambon och Toms övriga familj har varit spänt och föräldrarna säger att de känner att de inte har fått plats för sina blommor och dekorationer som de önskat på graven. Därför har de velat sätta upp en egen minnessten bredvid gravstenen.

Annons

Kyrkoherden och kyrkonämnden har motsatt sig det, bland annat med motiveringen att de inte är gravrättsinnehavare och att minnesstenen skulle kunna ses som ett bevis på osämja som inte gagnar respekten för den avlidne.

Men länsstyrelsen i Skåne gjorde bedömningen att minnesstenen inte skulle strida mot god gravkultur och gav föräldrarna och syskonen rätt. Sambon hade också?–?som gravrättsinnehavare??–?godkänt deras önskemål och satt sin namnteckning på deras inlaga till länsstyrelsen.

Kyrkan gick vidare till förvaltningsrätten och sambon valde i det läget att ta tillbaks sitt tidigare godkännande av en minnessten. I en kortfattad dom har förvaltningsrätten nu slagit fast att länsstyrelsens beslut ska upphävas. Domstolens motivering är att föräldrarna inte har någon gravrätt och att utredningen talar för att sambon numera motsätter sig en minnessten. Föräldrarna har i ett sista försök vänt sig till kammarrätten. Men där har de inte ens fått prövningstillstånd.

– Vi hoppades att alla skulle träffas i kammarrätten för att ge en förklaring till hur vi ser på det. Nu är det som att föräldrar och syskon inte finns. Men vi tror att den här situationen kommer att bli vanligare när unga människor går bort. Vi kände att det hade det varit ett steg in i framtiden om vi fått igenom det här, att det också hjälpt andra.

Fotnot: Tom är ett fingerat namn.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons