Annons

Familjen i fokus i regionledningens valbudget

Psykisk ohälsa bland barn och unga samt fler familjecentraler är de stora satsningarna i S, V och MP:s budgetförslag för Region Kronoberg 2019.
– Detta är en klok budget med fokus på barnen och familjerna i Kronobergs län, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.
Växjö • Publicerad 28 maj 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018

Från och med den 1 januari 2018 höjdes landstingsskatten i Kronobergs län. Samtidigt fick regionen extra mycket pengar från staten i form av ökade statsbidrag. Totalt rör det sig om över 240 miljoner kronor i extra satsningar som den styrande minoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kunde göra i vintras.

På måndagen presenterade de tre partierna sitt förslag till budget för 2019 och det var stolta partiföreträdare som lade fram sina satsningar.

Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.
Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.Foto: Per Jodenius
Annons

– I början av året presenterade vi satsningar på över 200 miljoner som innebär högre ob-tillägg för personalen, större fokus på vården för äldre och ett hårdare arbete med att bli oberoende av hyrpersonal, inledde Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen, måndagens pressträff.

Nyheterna i detta budgetförslag är ett större fokus på den psykiska ohälsan bland länets barn och unga och på att bygga fler så kallade familjecentraler i kommunerna.

– Det viktigaste med vårt budgetförslag är att vi kan fortsätta med de stora satsningar som vi redan har drivit igenom, med närmare vård för Kronobergarna och med att rekrytera mer personal. Vi har tidigare gjort stora satsningar på länets äldre och nu fokuserar vi mer på barnen och familjerna, säger Anna Fransson.

För att förbättra för barnen poängterar Anna Fransson vikten av att resurser sätts in tidigt i livet. Därför krävs bättre samordning mellan sjukvården, barn- och ungdomspsykiatrin och kommunerna elevhälsa.

– Ett sätt att samordna detta är via familjecentralerna och därför ser vi behov av att öppna fler. Men det måste ske i nära samarbete med kommunerna, säger Anna Fransson.

Daniel Liffner (V), gruppledare i Region Kronoberg.
Daniel Liffner (V), gruppledare i Region Kronoberg.Foto: Per Jodenius

Att få fler Kronobergare i arbete och säkerställa kompetens vid pensionsavgångar inom näringslivet står också högt på de tre partiernas agenda.

– Vi föreslår en ökad satsning på yrkeshögskolor och att vi startar de utbildningar som vi har fått beviljade. Länet har tillstånd för fler YH-utbildningar än vad som genomförs, säger Daniel Liffner (V), gruppledare.

– Det är många företag som vill anställa fler men som inte hittar kompetent personal. Då är det viktigt att vi även har rätt YH-utbildningar för de företag vi har i länet, fortsätter han.

S, V och MP har inte majoritet i regionfullmäktige och vi två tillfällen under mandatperioden har de inte fått igenom sitt budgetförslag. Men denna gång är de säkra på att de får majoritet.

– Jag tror att vi får igenom vår budget. Den är säker, långsiktig och klok. Vi har gjort smarta satsningar som vi även klarar av på sikt, säger Daniel Liffner.

Företrädarna för S och V var stolta vid måndagens pressträff. Miljöpartiets Michael Öberg saknades vid pressträffen.
Företrädarna för S och V var stolta vid måndagens pressträff. Miljöpartiets Michael Öberg saknades vid pressträffen.Foto: Per Jodenius
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons