Annons

Får inte bygga på strandskyddad mark – trots att kommunen sa ja

Villaägaren fick dispens av Växjö kommun för att bygga ett större förråd på strandskyddad mark. Men länsstyrelsen beslutade sig för att granska ärendet – och säger nu blankt nej.
Växjö • Publicerad 28 mars 2022 • Uppdaterad 29 mars 2022
Genrebild från TT.
Genrebild från TT.Foto: Hasse Holmberg / TT

Här saknas innehåll

En fastighetsägare som bor längs med Helgasjön strax norr om Växjö fick i vintras dispens från kommunen för ett nybygge. Mannen vill bygga en större förrådsbyggnad i ett skogsområde intill sin villa som ska hysa olika skogsmaskiner – och eftersom området omfattas av strandskyddet krävdes dispens, vilket han fick av byggnadsnämnden.

Nämnden sa ja eftersom man menade att området ”redan hade tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknas betydelse för strandskyddet”. Detta eftersom platsen för det planerade – drygt 200 kvadratmeter stora – förrådet redan hade markberetts och grusats.

Annons

Men när dispensen nådde länsstyrelsen beslutade sig myndigheten för att granska ärendet. Och när länsstyrelsens inspektörer besökte området noterade man att grusplanen var relativt nygjord eftersom platsen enligt flygbilder bara ett par år tidigare ”varit bevuxen med sly och skog”.

Länsstyrelsen har nu beslutat att kommunens strandskyddsdispens var felaktig och upphäver beslutet. ”Det har inte framkommit några omständigheter som utgör särskilda skäl för dispens”, skriver myndigheten till fastighetsägaren.

Dispens från strandskyddet

Du kan i vissa fall få dispens för att bygga eller ändra på din tomt om den ligger inom strandskyddsområdet. Du behöver ansöka om dispens för att bland annat:

• fälla träd

• gräva eller liknande åtgärder på platser där åtgärden skapar förändringar för växt- och djurlivet

• bygga hus, bygga till eller bygga en komplementbyggnad

• anlägga bryggor eller trädäck

• anlägga en väg

Källa: Växjö kommuns hemsida

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons