Annons

Favoriträtter kvar på menyn

Nu ska 2 200 elever få tycka till om skolmaten.
Skolbarnen ska få kryssa för sina favoriträtter.
– Vi ska se till att ha kvar de rätter som eleverna tycker bra om, säger Anneli Ekstedt.
Växjö • Publicerad 17 september 2018
Spaghetti och köttfärssås är en rätt som många skolbarn har som favorit.
Spaghetti och köttfärssås är en rätt som många skolbarn har som favorit.Foto: Mark Hanlon

Den digitala enkäten går ut till alla elever i fjärde, åttonde klass i kommunala skolor samt till dem som går i tvåan på gymnasiet. Det är andra året i rad som enkäten skickas ut vilket gör att man kan se förändringar och följa upp tidigare svar berättar verksamhetschef Anneli Ekstedt på kommunens måltidsorganisation.

– Vi vill helt enkelt veta vad eleverna tycker om skolmaten för att använda det i vårt utvecklingsarbete, säger hon.

Annons

Frågorna handlar om allt från hur maten smakar, hur bemötandet är i skolmatsalen till huruvida eleverna blir mätta och om de har tillräckligt lång tid på sig att äta. I år blir det en ny fråga som gör att eleverna får vara med och påverka vilka maträtter som ska finnas på menyn i framtiden.

– Eleverna får upp en lista på vår rullande åttaveckors meny. Där kan de kryssa i vilka maträtter de tycker bäst om och som de vill ha kvar på menyn. Då kan vi se vilka rätter som är populärast, så att vi inte tar bort rätter som eleverna uppskattar, säger Anneli Ekstedt.

Eleverna får också kryssa för vilka rätter de inte är förtjusta i. Svaren kan leda till att dessa rätter försvinner från skolornas menyer.

Tidigare, när eleverna själva fått skriva vilken som är deras favoriträtt, har svaren varit klassiska rätter som spaghetti och köttfärssås, tacos, hamburgare och stekt panerad fisk.

Den digitala enkäten skickas ut till lärarna i nästa vecka och svaren ska vara inne inom åtta veckor.

– De blir underlag för framtida matsedlar, säger Anneli Ekstedt.

Elevernas svar ska ligga till grund för framtida menyer på kommunala skolor.
Elevernas svar ska ligga till grund för framtida menyer på kommunala skolor.Foto: Torun Börtz
Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons