Annons

Felmedicinering anmäls till Socialstyrelsen

En 77-årig patient fick oklara doseringsinstruktioner – och tog under flera veckor för mycket blodförtunnande medicin. Nu anmäls fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Växjö • Publicerad 8 juli 2010

Det var i slutet av april i år som den 77-årige mannen fick ett EKG taget i samband med en diabeteskontroll. Undersökningen visade på så kallad förmaksflimmer och läkaren skrev därför ut Waran, en blodförtunnande medicin som används förebyggande om man har ökad risk för blodproppar.

Ett meddelande skickades till en speciell mottagning som skulle sköta doseringen. Men det hamnade av misstag hos patienten som "fick uppfattningen" att han skulle ta tre tabletter om dagen.

Annons

Några veckor senare fick han problem med näsblödning och sökte sig till akutmottagningen i Växjö. Där upptäcktes misstaget och det visade sig dessutom att den dos mannen tagit var alldeles för hög.

I Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen konstaterar chefsläkaren för primärvården att patienten inte fått några långvariga skador av behandlingen men medger att det funnits risk för "allvarliga blödning".

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons