Annons

Fem anställda slutar på tippen efter uppgörelse

Fyra personer på återvinningsstationen på Norremark i Växjö har slutat. Ytterligare en anställd går tidigare i pension.
Det är en direkt följd av skrotstölderna som personal misstänks ha ägnat sig åt.
Växjö • Publicerad 21 december 2011

– De har varit medvetna om att arbetsgivaren kan varsla om avsked. Vi har förklarat detta och facket har varit med i hela processen, säger Michael Färdigh, personalchef vid Växjö kommun, och tillägger:

– Jag tycker det känns bra att vi hittat uppgörelser och att det gått så här snabbt. Jag förstår att det kan vara tragedier för en del och nu får de hitta andra karriärvägar.

Annons

Michael Färdigh säger att anställda i den här typen av situationer kan få allt mellan att gå hem direkt utan lön upp till sex månadslöner.

– Vi har kommit fram till individuella lösningar som till viss del beror på hur länge de arbetat hos oss.

En del av de inblandade har enligt personalchefen inte sagt någonting när det gäller skrotstölderna, medan andra medgivit vissa delar.

Michael Färdigh aviserar att det kan bli fler än dessa fem personer som lämnar sin anställning på Norremark.

– Vi för samtal med fler anställda på återvinningsstationen om deras framtid. Jag hoppas att allt skall vara klart inom de närmaste veckorna.

Det är en dryg vecka sedan Smålandsposten avslöjade att flera anställa på Norremark stängts av misstänkta för att ha stulit metallskrot från sin arbetsplats. En polisutredning om stöld har inletts hos Kronobergspolisen men den kan ta tid att slutföra.

– Brottmålet är en helt annan process. Här finns det misstanke om brott i tjänsten och då försöker vi att gå fram så fort som möjligt, säger Michael Färdigh.

Turbulensen på Norremark har gjort att AnnKristin Råberg, förvaltningschef vid tekniska förvaltningen, beslutat att väktare skall finnas på återvinningsstationen under dagtid. Men anledningen vill hon inte berätta.

– Det är en tillfällig säkerhetsåtgärd, säger AnnKristin Råberg.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons