Annons

Fem misstänkta för hedersbrott – två har släppts

En bror till den unga kvinnan som misstänks ha utsatts för hedersbrott har häktats för grov misshandel och olaga frihetsberövande.
Ytterligare två personer är frihetsberövade medan två andra misstänkta har släppts.
Växjö • Publicerad 27 januari 2020
Foto: Arkivbild

– Samtliga misstänkta är män och är släkt med kvinnan. Det här bygger på målsägandens uppgifter, vittnesuppgifter och skadedokumentation, säger åklagare Annie Runander som leder förundersökningen.

Växjö tingsrätt häktade bakom stängda dörrar kvinnans 23-årige bror på sannolika skäl misstänkt för brotten och åtal ska vara väckt den 10 februari. Han förnekade brott.

Annons

Även häktningsförhandlingen mot en annan släkting hölls bakom stängda dörrar. I det fallet ansåg tingsrätten inte att bevisningen räckte för häktning och mannen försattes på fri fot.

Tidigare har åklagaren släppt en annan av de tre männen som först greps under natten till fredagen.

Men det har blivit fler misstänkta. En 49-årig släkting till kvinnan som är bosatt i Växjö har begärts häktad och han ställs under tisdagen inför häktningsdomaren. I hans fall gäller det grov misshandel.

Dessutom har en femte misstänkt dragits med i utredningen och han sitter för närvarande anhållen. Under tisdagen beslutar åklagaren om han ska begäras häktad.

Vad är det som gör att misshandeln rubriceras som grov?

– Det är bland annat att det varit ett farligt våld med sparkar mot huvudet, att det varit flera gärningsmän och ett utdraget förlopp. Misshandeln inleddes under torsdagskvällen den 23 och fortsatte in på natten, säger Annie Runander.

Polisen kopplades in samma kväll som brotten inleddes sedan man på omvägar fått reda på att en ung kvinna på en mindre ort i Växjö kommun var utsatt. Klockan två under natten till fredagen greps de tre första männen, varav en fortfarande är frihetsberövad.

Det olaga frihetsberövandet som finns med i bilden bygger på den utsatta kvinnans uppgifter om att hon inte fått lämna bostaden när hon själv ville. Men även att hon förts bort i en bil.

– Hon kördes mot sin vilja mellan ett par olika adresser, svarar Annie Runander.

Kan det bli fler misstänkta?

– Det kan det bli, men inget är aktuellt just nu på de uppgifter som vi har.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons