Annons

Festival ska aktivera fler unga

Musik, mat och massor av aktiviteter. På Ungdomsfestivalen i Arabyparken ska Växjös föreningar visa upp sig för barn och ungdomar.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2010

Tjugosju föreningar ska visa upp sin verksamhet, ett antal lokala band spelar på scenen och basket- och fotbollsturnering hålls på området den 28 augusti. Projektet Föreningsnavigator som står bakom ungdomsfestivalen riktar sig till ungdomar med annan än svensk bakgrund och inslag som hoppborg, 4H och ponnyridning borde attrahera även en yngre publik.

-Alla är välkomna, säger Martin Muro som är en av projektledarna för festivalen. –?Ju yngre man är, desto lättare har man förmodligen att bilda ett nytt intresse och komma in i en förening.

Annons

Sverige är en kultur där mycket av samhällsstrukturen är uppbyggd kring föreningsaktivitet, menar Martin Muro. Här träffas man via föreningar. Föreningar som bygger på ideell verksamhet och ett personligt engagemang. Men okunskapen är stor om vad det finns för föreningar hos barnen med invandrarbakgrund.

- Under de besök vi gjort i skolor är det många som blivit förvånade: ”Finns det en fiskeförening/basketförening? Den vill jag vara med i”.

Samtidigt är det många som inte har ekonomiska förutsättningar att gå med i föreningar och även där hjälper projektet till – genom att prata med föreningarna och försöka hitta en lösning, åtminstone till en början.

Han menar att alla tjänar på föreningsaktivitet. Såväl individen som föreningslivet och kommunen.

– Den som är med i en förening kanske har fotbollsmatch på lördag. Man kan inte vara ute och slåss och dricka om man ska spela match nästa dag. Man lär sig att jobba gemensamt och skaffar sig ett socialt nätverk som man kan ha nytta av längre fram. Kanske kan man också säga att man varit aktiv, att man varit ordförande eller kassör i någon förening. Det kan ge en praktikplats eller ett sommarjobb i framtiden.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons