Annons

Festivalen betyder bra affärer för hela stan

Fullt. Överbokat. Några rum lediga. Så är läget bland Växjös hotell och vandrarhem inför Melodifestivalen.
- Ett ofantligt viktigt arrangemang för Växjö, säger hotelldirektör Göran Ivarsson på Best Western hotell Royal Corner.
Växjö • Publicerad 31 januari 2012
Göran Ivarsson, hotelldirektör på Best Western hotell Royal Corner, och hans hotelldirektörskollegor är eniga om att Melodifestivalen betyder mycket för Växjö stad. I bakgrunden Sussanne Forsberg. Foto: Per-Erik Sandebäck
Göran Ivarsson, hotelldirektör på Best Western hotell Royal Corner, och hans hotelldirektörskollegor är eniga om att Melodifestivalen betyder mycket för Växjö stad. I bakgrunden Sussanne Forsberg. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Redan för ett halvår sedan bokades så gott som samtliga rum på Royal Corner då hotellet vann upphandlingen som innebär 120 övernattande tekniker från SVT. Onsdag till söndag är det så gott som fullt. Hotellet har ändrat tider för måltider och hög musik får inte spelas efter klockan 22, allt enligt SVT:s krav berättar Göran Ivarsson. Han menar att Melodifestivalen betyder bra affärer för hela stan.

– Värdet av att Växjö hamnar på evenemangskartan är svårt att mäta. Jag tycker att det betyder ofantligt mycket att arrangemanget hamnar i här, säger Göran Ivarsson som även är vd för evenemangsbolaget Växjö&Co.

Annons

Artisterna bor på Elite Stadshotellet som liksom systerhotellet Elite Park Hotel är fullbelagt under helgen. Bokningarna tog fart redan oktober enligt platschef Helen Bäckstedt. På hotellen ska det synas att det är fest i stan genom exempelvis blomsterarrangemang.

-Evenemanget ligger under en period då hotellen vanligtvis har färre besökare. Melodifestivalen betyder mycket även för handeln, säger Helen Bäckstedt.

På hotell Scandic Växjö är det till och med överbokat, för någon vecka sedan med fjorton rum. Igår var det nere på fyra överbokade rum. Enligt hotellchef Camilla Klüft är det både privatpersoner och bussbolag som gästar hotellet.

-Melodifestivalen betyder fruktansvärt mycket, det händer lite i stan över huvud taget. Vi som ligger utanför centrum är nu närmast arenan, säger Camilla Klüft.

På Evedals Vandrarhem finns något enstaka rum ledigt i helgen, de flesta rummen har varit bokade sedan före jul berättar manager Margareta Barath. Läget är likadant på Växjö City vandrarhem, men de flesta gästerna är inte Melodifestivalgäster enligt ägaren Alexi Winter.

På Clarion Collection Hotel Cardinal är familjerummen och dubbelrummen uppbokade sedan före jul, enkelrum finns att tillgå enligt hotellchef Milena Himsel.

-Kanske upptäcker gästerna Växjö utöver festivalen om de har tid att vara i stan eller vid arenaområdet. Nästa gång återvänder de med annat program. Vi behöver fler sådana helger, säger Milena Himsel.

På Quality Hotel Växjö är omkring en fjärdedel av rummen fortfarande lediga, det är framför allt privatpersoner som bokat in sig enligt hotellchef Suzanne Beving.

Enligt statistik baserad på sökningar på sajten hotels.com mellan den 15 november 2011 och den 15 januari 2012 har sökningarna på Växjö ökat med 150 procent jämfört med samma period året innan. Störst ökning står Nyköping för med 192 procent. Tävlingen Andra chansen går av stapeln där.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons