Annons

Fikapaus - inte mer än rätt

Igår deltog två tusen Växjöbor i Sveriges största och mest rättvisa fikapaus - Fairtrade Challenge.
Syftet är att öka medvetenheten kring odlares arbetsvillkor i utvecklingsländer.
Växjö • Publicerad 27 oktober 2010
Studenten Jens Abrahamsson tar gärna en kopp rättvist kaffe och tycker att märkningen är viktig. Joel Greider svarar på studenternas frågor.
Studenten Jens Abrahamsson tar gärna en kopp rättvist kaffe och tycker att märkningen är viktig. Joel Greider svarar på studenternas frågor.Foto: Filip Sjöfors
Amanda Rikner och Joel Greider svarade på många studenters frågor. De flesta frågorna rör kriterierna för rättvis handel.
Amanda Rikner och Joel Greider svarade på många studenters frågor. De flesta frågorna rör kriterierna för rättvis handel.Foto: Filip Sjöfors

Gårdagens tävling engagerade över 300 000 svenskar och gick ut på att äta eller dricka minst en Fairtrade-produkt under dagen. Sortimentet är varierat, med bland annat kaffe, choklad och juice. Märkningen ska ge odlare och anställda i utvecklingsländer möjlighet att förbättra sina arbetsvillkor.

– Vi tror att det är viktigt att samla många engagerade och synliggöra det idag. Det är ett bra sätt att få folk att fortsätta tänka till när man handlar, säger Fairtrade Sveriges Jon Bergeå.

Annons

I Växjö var två tusen personer beräknade att fika rättvist, bland annat på skolor och i butiker. På Linnéuniversitetet bjöd den lokala kampanjsamordnaren Amanda Rikner och Joel Greider studenterna på fika.

– Det märks att många frågar ett steg längre när vi står här, jag tror att det ökar medvetenheten hos studenterna, säger Joel Greider.

Amanda Rikner håller med.

– De flesta har uppfattningen att det är något bra, men vet inte så mycket mer och många har frågor kring vilka kriterier som gäller och hur man kan kontrollera att varorna är rättvisa, säger hon.

Varje deltagande grupp, exempelvis en skola eller butik, har i förväg anmält sig och samtidigt uppskattat antalet deltagare, efteråt rapporterades resultatet. Linnéuniversitetet tävlade mot övriga deltagande universitet.

– Vi låg i ledning innan tävlingen startade, så det blir spännande att se hur det gått, säger Amanda Rikner.

Det största priset vinner det lag med flest fikagäster - en resa till en rättvis kakaoodling i Ghana.

Emelie Olsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons