Annons

Fler arrangemang ska syntolkas

Det kan bli fler syntolkade hockeymatcher i Växjö i framtiden. Liksom bio- och teaterföreställningar.
– Jag hade hoppats, men inte vågat tro på det, säger en glad Jan Karlsson, efter ett något oväntat beslut i fritidsnämnden.
Växjö • Publicerad 24 mars 2011
Jan Karlsson gillar hockey och hoppas kunna gå på fler Lakersmatcher i nya ishallen. ? När kommunen lägger 17 miljoner på den borde man lägga lite pengar på syntolkning också.
Jan Karlsson gillar hockey och hoppas kunna gå på fler Lakersmatcher i nya ishallen. ? När kommunen lägger 17 miljoner på den borde man lägga lite pengar på syntolkning också.Foto: Urban Nilsson

30 000 kronor om året i bidrag från landstinget i Kronoberg. Det är vad som hittills har funnits för professionell syntolkning av kulturella och idrottsliga evenemang i Kronobergs län.

– Det har räckt till 19 – 20 olika evenemang per år som ska fördelas på olika intressen och kommuner, förklarar Jan Karlsson, ordförande i Synskadades riksförbund i Växjö.

Annons

Han är tacksam för de pengar landstinget bidrar med, men desto mer besviken över att Växjö kommun trots ideliga påstötningar hittills inte satsat en enda krona på syntolkningar.

– Frågan har bara skjutsats mellan olika förvaltningar och nämnder. Kommunen har satsat mycket på nya arenor och på fysisk tillgänglighet till de olika lokalerna, men ingenting på innehållet, säger Jan Karlsson.

Han blev därför glatt överraskad när fritidsnämnden nu tagit ett beslut som pekar på en vändning. I arbetet med nästa års budget ska frågan om 15 000 kronor till syntolkning prövas, och man är dessutom beredd att ompröva medlen i årets budget.

– Våra fritidspolitiska mål säger att alla ska ha samma förutsättningar, både när de gäller att vara aktiva och åskådare, säger Håkan Frizén (V), ledamot i fritidsnämnden.

Tillsammans med partikamraten Carin Högstedt har han i en skrivelse till både kulturnämnden och fritidsnämnden tagit upp behovet av syntolkning, och kanske kan det så småningom bli ett ja även i kulturnämnden. Fritidsnämndens ledning har fått uppdrag att kontakta kulturnämndens presidium i förhoppning att de tar upp frågan igen.

– Kanske kan det bli 15 000 kronor även därifrån och jag tycker att även omsorgsnämnden borde bidra, säger Håkan Frizén.

I väntan på nya besked hoppas Jan Karlsson nu på pengar från fritidsnämnden redan i år, med chans för synskadade att kunna ta del av kanske ytterligare tio evenemang. Med pengarna kan man arvodera professionella syntolkar som med kunskap om olika områden kan ge synskadade en fullgod upplevelse av evenemanget. Mobil tolkanläggning finns redan och fördelningen mellan olika arrangemang sköts av de synskadades egen organisation.

– Vi gör upp halvårsvisa program, säger Jan Karlsson, som själv är intresserad av det som mesta som bjuds, vare sig det är hockey, fotboll, teater eller bio.

Han skulle gärna gå på många fler filmer, Öster- och Lakersmatcher, men inser att det alltid kommer att finnas en begränsning.

– Man kan alltid säga att det behövs ännu mer, men samtidigt inte kräva det omöjliga. Bara de åtta tio fler evenemang vi kan få genom pengarna från fritidsnämnden betyder det mycket.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons