Annons

Fler gymnasieelever vill gå industriprogrammet

Fler elever än på länge har sökt industriprogrammet på Kungsmadskolan.
– Ett trendbrott, säger chefsrektorn Klas Gummesson.
Växjö • Publicerad 8 mars 2011
Anton Emanuelsson ser ljust på sin framtid. Här tillsammans med sin lärare Ulf Kans. Foto: Stefan FehrmFoto: Stefan Fehrm
Anton Emanuelsson går tvåan på industri- programmet. I framtiden vill han bli resemontör.Foto: Stefan Fehrm

I fjol sökte fem ungdomar industriprogrammet i första hand varav ingen var behörig. Resultatet blev naturligtvis att skolan inte tog in nya elever.

När nu gymnasie- valet 2011 är klart visar det sig att tolv elever har sökt industriprogrammet i första hand. Dessutom är medelbetygen förhållandevis höga. 20 elever har sökt utbildningen i andra hand och 17 i tredje.

Annons

Klas Gummesson betecknar resultatet som mycket bra inte minst med tanke på den nedläggningsvåg som gått över landet av motsvarande program.

– Det är ett trendbrott för vår del, säger Klas Gummesson.

En handfull av de förstahandssökande är inte behöriga men enligt Gummesson har de flesta goda förutsättningar att läsa upp sina betyg under våren.

17-årige Anton Emanuelsson går i årskurs två på industriprogrammet. Han har redan sommarjobb klart.

Han förklarar hur han fick jobbet.

– Jag ringde inte dem, de ringde mig. Jag ska jobba som resemontör, med svetsning.

Eftersom han ännu inte har körkort blir det till att åka med arbetskamraterna.

Just resemontör ser han i?dag som framtidsyrket.

– Man får åka runt, se olika ställen. Det trivs jag med.

Sebastian Sandin tar studenten i vår. Han kommer att jobba inom det yrke som vid sidan om svetsare kanske är det största bristyrket inom verkstadsindustrin: CNC-operatör. Just nu har Sebastian Sandin fullt upp – inte bara med skolan.

Annons

– Jag jobbar både innan skoldagen börjar och efter den har slutat.

Också han säger att skolvalet inte var särskilt svårt.

– Jag är praktiskt lagd, inte så mycket för teori. Mitt jobb handlar mycket om noggrannhet, man kan lägga saker på en egen nivå och det finns chans att utvecklas.

Lärarna Ulf Kans och Per Fredriksson är nöjda med det nyvaknade intresset för industriprogrammet. För arbete finns det gott om.

– I fjol hade i alla fall hälften jobb innan skolan var slut, säger Per Fred-riksson.

Hur många elever som verkligen kommer att börja på industriprogrammet visar sig först när terminen startar till hösten. Men enligt Klas Gummesson brukar antalet som börjar på en utbildning i augusti vara ungefär detsamma som söktalet i februari.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons