Annons

Fler villatomter ska tas fram

Skaffa fram fler villatomter.
Det uppdraget ger nu kommunledningen till kommunchefen och stadsbyggnadskontoret.
Växjö • Publicerad 23 mars 2012
Foto: 

Enligt Bo Frank är det alldeles för få villatomter i Växjö. Tidigare har det sagts att det ska finnas så många villatomter att det motsvarar efterfrågan.

– Men det har gått trögt i kommunhuset och då har vi satt ett tal. Det ska kunna erbjudas 85 kommunala villatomter under 2012. Och nästa år 160 för att sedan ligga kvar på minst den nivån åren efter.

Annons

Beslutet har fattats av ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen.

Idag finns planlagd mark för 3 000 bostäder och det beslutas hela tiden om nya detaljplaner som innehåller kommunala villatomter. Räcker inte detta?

– Jo, men de är för få.

Enligt Bo Frank kan det handla om att dels rita om befintliga planer och spränga in fler villor i bebyggelsen, men också ta fram helt nya områden.

– Det är bra för marknaden att fler enskilda kan köpa en kommunal villatomt och börja bygga och inte vara hänvisade till husföretagen.

– Köper folk en egen villatomt kommer också bygget igång snabbt.

De kommunala bostadsbolagen fick tidigare i år uppdraget att bygga fler lägenheter.

Även här planerar politikerna att öka pressen.

– I maj får vi en redovisning om hur det går. Är vi inte nöjda kommer vi också här att sätta ett klart mål på hur många lägenheter som ska byggas.

Bland annat socialdemokraterna har varit kritiska till alliansens fokus på villor och har istället krävt fler hyresrätter. Men på kommunstyrelsens arbetsutskott sa (S) ja till det så kallade "villauppdraget"

Annons

– Vi har inget emot att det byggs villor. Men det måste visas var de ska byggas. Det får inte vara på mark där det skulle passa väldigt bra med hyresrätter, säger Charlotta Svanberg (S).

Därför förutsätter hon en noggrann planering för detta.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons