Annons

Flera stölder av fyrhjulingar

Fyrhjulingar är stödbegärliga. Bara den senaste veckan har ett par försvunnit från sina ägare som haft dem försäkrade hos Länsförsäkring Kronoberg.
Ytterligare en var föremål för försök till stöld. Stölderna har visat på vikten av att verkligen ha spårsändarna aktiverade.
Växjö • Publicerad 27 februari 2012
Foto: 

En som fick sin fyrhjulning stulen natten till fredagen trots att den förvarades fastkedjad enligt alla föreskrifter var Fredrik Salomonsson i Dragaryd, sju kilometer väster om Ljungby.

Det var andra fyrhjulingen av samma modell han blev av med, förra gången inträffade 2009.

Annons

- Jag har inte fått tillbaka den och chanserna att få det har minskat sedan det visat sig att spårsändaren inte fungerade, den var inte aktiverad, säger han på lördagen

Att de stöldbergärliga fordonen ska ha spårsändare är ett krav som Länsförsäkring Kronoberg numera ställer när de ska försäkras. Det har också inneburit att fler återfunnits.

- Jag hade en spårsändare som monterats efter konstens alla regler på den nu försvunna motorcykeln. När den var ny ringde jag och kollade att den fungerade. När jag så ringde på fredagen visade det sig att den inte var aktiverad, förklarar Fredrik Salomonsson.

Det visade sig att sändaren innehöll ett kontantkort som ska fyllas på med en viss intervall. Det hade jag inte upplysts om hade ingen aning om den inte var aktiv.

-Nog borde man väl åtminstone få ett sms om att tiden håller på att gå ut, tycker Fredrik Salomonsson som köpte sin fyrhjuling för omkring 140 000 när den förra hade stulits.

Den stulna motorcykeln förvarades i en verkstad drygt 50 till 75 meter från bostaden.

Nu riskerar han att få ersättningen via försäkringen nedsatt med 20 procent av dagsvärdet.

– Vi får se, sista ordet är inte sagt i ersättningsfrågan, säger han.

Kjell Petersson, skadeförebyggare på Länsförsäkring Kronoberg, konstaterar att det är väldigt olyckligt när ägarna glömmer att hålla de inbyggda spårsändarna aktiva.

– Det är viktigt att sköta det. Dels står kunden där med en stulen fyrhjuling som blir svår att hitta, dels blir ersättningen lägre än den annars skulle ha blivit, säger han.

Annons

Stöldraider så här års är ganska oväntade.

-Det brukar vara på våren, i april och maj som stöldvågorna på fyrhjulingar drar fram. I fjol drabbades våra kunder av ett 15-tal stölder där flera kunde hittas tack vare spårsändarna. Det handlar om rejäla summor. De brukar värderas till mellan 75 000 och en bit över 100 000 kronor, säger Kjell Petersson.

I fallet förra veckan då tjuvarna inte fick med sig fyrhjulingen berodde det på att de blev skrämda av ett larm i lokalen.

I fjol drabbades våra kunder av cirka 15 stölder där flera kunde hittas tack vare spårsändarna , säger Kjell Petersson, skadeförebyggare på Länsförsäkring Kronoberg,

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons