Annons

Flicka fick gå med lös benbit – vårdcentral glömde röntgensvar

En flickan i 13-årsåldern sökte vårdcentral med smärtor i höften efter att hon spelat fotboll. En knapp månad senare fick hon genomföra en röntgen –men svaret – att flickan hade en lös benbit glömdes bort. Läkaren hade slutat.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2018
STOCKHOLM 20160705Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det var i augusti 2017 som flickan och hennes mamma sökte vårdcentralen på grund av höftsmärtorna. Under våren hade flickan fått ont i ljumsken efter att ha spelat fotboll och nu ville man få det undersökt.

Först en knapp månad efter besökt blev flickan röntgenundersökt men därefter hände ingenting. När mamman på egen hand tre veckor senare tog kontakt för besked visade det sig att läkaren som undersökt flickan och skickat henne på röntgen slutat på vårdcentralen och svaret blivit liggande.

Annons

Flickan har då gått omkring med 2,5 centimeter stort benfragment som slitits loss vid ett senfäste.

Först när mamman kräver en läkarkontakt får hon ett skrivet svar och rekommendationer att flickan inte ska träna fotboll på ytterligare några månader.

Inspektionen för vård och omsorg dit mamman anmälde hanteringen konstaterar att den varit bristfällig. Vårdcentralen menar att det var tung arbetsbelastning som ledde fram till misstagen och beklagar fördröjningen.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons