Annons

Flottans män på tur med Thor

Stämningen är i topp när ångaren Thor lämnar hamnen, fylld av Flottans män, musikanter och inbjudna Hovs hembygdsförening.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2010
Ordförande i Kamratföreningen Flottans män Lennart Salomonsson hälsar den 59 gästerna välkomna till turen på Helgasjön som beräknas ta två och en halv timme.
Ordförande i Kamratföreningen Flottans män Lennart Salomonsson hälsar den 59 gästerna välkomna till turen på Helgasjön som beräknas ta två och en halv timme.Foto: Olof Elfverson
Bergkvartetten underhöll bland annat Siv Salomonsson under båtturen.
Bergkvartetten underhöll bland annat Siv Salomonsson under båtturen.Foto: Olof Elfverson
Sten Svensson har ordnat mat till sällskapet efter turen.
Sten Svensson har ordnat mat till sällskapet efter turen.Foto: Olof Elfverson
Ångaren Thor utgår från Kronobergs slottsruin.
Ångaren Thor utgår från Kronobergs slottsruin.Foto: Olof Elfverson
Äldst på båten var nog utan tvekan Rut Johansson Aimi som i egenskap av svärmor till ordföranden Lennart Salomonsson fick följa med på turen.
Äldst på båten var nog utan tvekan Rut Johansson Aimi som i egenskap av svärmor till ordföranden Lennart Salomonsson fick följa med på turen.Foto: Olof Elfverson
Gunnar Johansson i maskin håller kontakten med kapten Kurt Olsson.
Gunnar Johansson i maskin håller kontakten med kapten Kurt Olsson.Foto: Olof Elfverson
Kurt Olsson styr den närmast fullsatta ångaren med säker hand.
Kurt Olsson styr den närmast fullsatta ångaren med säker hand.Foto: Olof Elfverson
Kön var lång av förväntansfulla resenärer minuterna innan båresan tog sin början.
Kön var lång av förväntansfulla resenärer minuterna innan båresan tog sin början.Foto: Olof Elfverson
Med trettiofem graders värme invid eldningsugnen tar Gunnar Johansson en välförtjänt drickapaus.
Med trettiofem graders värme invid eldningsugnen tar Gunnar Johansson en välförtjänt drickapaus.Foto: Olof Elfverson
Kapten Kurt Olsson står i fokus för fotograferingen innan avfärd.
Kapten Kurt Olsson står i fokus för fotograferingen innan avfärd.Foto: Olof Elfverson
De som kan sången klämmer i med Evert Taubes Linnea till Bergkvartettens musik.
De som kan sången klämmer i med Evert Taubes Linnea till Bergkvartettens musik.Foto: Olof Elfverson

– Om styrbord har ni Hissö - det är alltså högra sidan av sjön, förtydligar kapten Kurt Olsson på ångaren Thor.

Hade det bara varit Kamratföreningen Flottans män ombord hade det sista naturligtvis varit överflödigt, men idag är familjer och Hovs hembygdsförening även med på resan för att fylla båten som tar uppemot 70 personer.

Annons

Ombord på ångaren finns 17 av Flottans män i Växjös 67 medlemmar. För att bli medlem i föreningen krävs att man tjänstgör eller har tjänstgjort i flottan eller på annat sätt varit knuten till marinen och sjömanslivet.

Snart stämmer Bergskvartetten med Flottans man Stig Pettersson i spetsen instrumenten och allsångshäftena åker fram. Kapten Kurt fortsätter sin guidning i mikrofonen men orden dränks till hälften av Havsörnsvalsen till ackompanjemang av två dragspel, gitarr och munspel. Vi som sitter i mitten kan dock höra att Thor är byggd som en bogserbåt och att det är därför hon fått ett mansnamn.

I maskin finns Gunnar Johansson som tjänstvilligt föreläser om eldning och smörjmedel. Han gillar vädret; lite svalare är att föredra när man ska stå i det snålt tilltagna utrymmet där det ändå är runt 35 grader.

Rut Johansson Aimi har åkt ända från Gällivare för att hälsa på dottern Siv och svärsonen Lennart Salomonsson. Nu är de alla tre med på båtresan.

– Det är en fin tur det här. Det är sådan skillnad att komma till södra Sverige. Hemma var det snö när jag åkte, berättar den pigga 99-åringen.

Egon Axelsson känner igen sig i Farfar dansar gammalvals.

– Jag är farfar och jag tycker mycket om att dansa. Det är bara det att alla är så gamla nu för tiden, säger han och skrattar. Lite sjunger han med även om han önskar att han hade övat upp sångrösten i yngre dagar.

Förr åkte föreningen i stort sett varje år med ångaren men nu ser det ut att bli det sista året.

– Jo, det är en fattig förening och det kostar att åka en sådan här tur, berättar Sten Svensson. Han var kock i det militära på depåfartyg för ubåt och senare bagare i det civila. Hela förmiddagen har han varit upptagen med att laga en kall buffé till sällskapet som dukas upp i klubbstugan på Söder efter färden. Men först ska ångaren ta sig genom slussarna i Åby och tillbaka till bryggan invid slottsruinen.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons