Annons
Natten mot torsdagen utbröt strejk bland flygtekniker. Strejken omfattar teknikerna vid Avia Express som flyger för bland andra Skyways. Det kan komma att påverka resenärer från Växjö.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2010
Strejken kan komma att påverka resenärer från Växjö. En av de inblandade parterna, Avia Express, flyger för Skyways, som trafikerar flygplatsen.
Strejken kan komma att påverka resenärer från Växjö. En av de inblandade parterna, Avia Express, flyger för Skyways, som trafikerar flygplatsen.Foto: Johan Eslander

Flygteknikerförhandlingar har under den gångna veckan pågått mellan Transport/Svensk flygteknikerförening och Flygarbetsgivarna. På onsdagen presenterade medlarna ett bud som facken under torsdagen sa nej till.

Från och med midnatt trädde därmed de varslade konfliktåtgärderna i kraft. På torsdagen inleddes blockad mot övertidsarbete vid samtliga företag som är anslutna till Flygarbetsgivarna. Under två och ett halvt dygn – från torsdag till klockan 12 på lördag – läggs dessutom arbetet ned vid bolagen Avia Express Sweden AB, SAS Tech AB och Svenska Direktflyg AB.

Annons

Från 14 oktober läggs arbetet åter igen ned i två och ett halvt dygn och det nu lagda konfliktvarslet innebär arbetsnedläggning vid samtliga företag som är anslutna till Flygarbetsgivarna på avtalsområdet från och med klockan 12 den 16 oktober.

Strejken kan komma att påverka resenärer från Växjö. En av de inblandade parterna, Avia Express, flyger för Skyways, som trafikerar flygplatsen.

– Det här har varit känt en längre tid, så vi har haft tid att genomföra det planerade underhållet. Skulle det ske något tekniskt problem nu, så kan vi inte åtgärda det. Man kan säga att de problem som i vanliga fall leder till förseningar, leder nu i stället till att planet ställs in, säger Skyways vd Peter Browall.

Än så länge flyger dock Skyways enligt vanlig tidtabell. Anledningen till strejken är att arbetstagarparterna och Flygarbetsgivarna inte är överens om avtalsförhandlingarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons