Annons

För få kompetenta sökande – rekryteringen avbruten

I söndags gjorde pastoralchef Paul Hansson sin sista arbetsdag i Svenska kyrkan i Växjö. Rekryteringen av en ny pastoralchef avbröts i våras.
– Vi fick inte tillräckligt bra sökande, säger personalchef Bengt Johansson.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2014
? Jag är ingen administratör i grunden. Jag är stolt över att jag var modig nog att göra något annat, säger Paul Hansson.
? Jag är ingen administratör i grunden. Jag är stolt över att jag var modig nog att göra något annat, säger Paul Hansson.Foto: Lena Gunnarsson

I början av året tillträdde tre nya pastoralchefer med ansvar för varsitt område i nybildade Växjö pastorat; Paul Hansson för centrum, Carina Åstrand för södra området och Lars-Gunnar Selinder för norr. Vid månadsskiftet augusti/september lämnar Paul Hansson sin tjänst och blir kyrkoherde i Hallstahammar/Kolbäcks församling i Västerås stift.

– Det beror på flera olika saker i mitt liv. Jag har funderat länge och under våren blev det tydligt att jag ville göra en förändring i livet. Det känns bra och roligt att få börja på nytt.

Annons

Som pastoralchef för centrumområdet har Paul Hansson varit arbetsledare för ett 40-tal medarbetare.

– Jag hittade inte riktigt mig själv i uppgiften. Växjö har blivit stort i det kyrkliga och det finns människor som reder det bättre än jag. Jag har åtta, tio år kvar till pensionen och hellre än att gå och känna att man inte är nöjd med sig själv i jobbet, så gör jag något annat, säger Paul Hansson.

I våras utannonserades jobbet som pastoralchef. Fem personer sökte tjänsten. Ingen av dem höll måttet enligt personalchef Bengt Johansson.

– Vi hade höga krav på vad vi ville ha och inte lyckats få det. Vi lade rekryteringen på is och ska fundera på om tjänsten ska utannonseras igen och i så fall försöka göra den mer lockande, eller om vi ska titta över organisationen.

Senast i oktober ska det beslutet fattas. Under tiden ska församlingsherdarna i centrumområdet, Åsa Ingvert, Lars Björksell och Johannes Grimheden samt domprost Thomas Petersson dela Paul Hanssons administrativa arbetsuppgifter mellan sig. Gudstjänsterna delas upp på fler personer.

Är det oro i leden?

– Nej, det tycker jag inte. Jag är noga med att säga att det inte handlar om någon personalneddragning, säger Bengt Johansson.

Är arbetsbelastningen på pastoralcheferna hög?

– Ja. Det är mycket nytt, de har jobbat hårt. Cent­rumområdet är det personellt största området. Norra och södra har färre medarbetare men är geografiskt större.

Paul Hansson har jobbat åtta, nio år i Växjö. Nu flyttar han till Hallstahammar och blir särbo, hans fru bor kvar i Växjö.

– Jag är ingen administratör i grunden. Jag är stolt över att jag var modig nog att göra något annat, säger Paul Hansson.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons