Annons

Föräldrar rasar över brister i rutinerna för skolskjutsar

Skolbarn som släpps av vid fel hållplatser och som tvingas kliva av bussen vid fel tidpunkt. Föräldrar till barn på Lammhults skola upprörs över bristande skolskjutsrutiner.
Växjö • Publicerad 13 oktober 2012
Föräldrarna Monica Tengius, Ulrik Tengius och Anders Strand med flera är upprörda över bristande kontroll på skolbussarna. ? Har det gått en veckas tid utan en incident blir man förvånad, säger Monica Tengius. Foto: urban nilsson
Föräldrarna Monica Tengius, Ulrik Tengius och Anders Strand med flera är upprörda över bristande kontroll på skolbussarna. ? Har det gått en veckas tid utan en incident blir man förvånad, säger Monica Tengius. Foto: urban nilssonFoto: 

– Det är nog nu, det ska inte behöva hända en olycka för att rutinerna ska ändras, säger föräldern Ulrik Tengius.

Flera föräldrar har under en längre tid känt oro för barnen som färdas på sträckan Berg-Aneboda-Lädja. Framförallt anser föräldrarna att skolskjutsen brister i rutinerna när det gäller kontrollen. På bussarna finns en turlista, men inga barn prickas av.

Annons

–   Det är som att låta barnen gå in i ett svart hål och inte veta om de kommer ut. Om chauffören inte har koll på vilka som åker med bussen, hur ska man då kunna hantera en olycka ifall barnen skadas eller försvinner, säger Ulrik Tengius.

Det händer att föräldrar står vid hållplatser för att möta sina barn, men då kör bussen förbi utan att stanna. Det händer även att bussarna kör iväg före utsatt tid och att barnen får hoppa av utan att en förälder har hunnit möta sitt barn.

Det som fick bägaren att rinna över var när skolbussen var inblandad i en krock i våras. En lastbil körde på bakifrån när bussen skulle göra en vänstersväng och en ruta krossades.

– Som tur var satt inget barn vid den rutan, men chauffören körde vidare utan att varken evakuera bussen eller underrätta alla föräldrar, berättar pappan Anders Strand.

Därefter hölls ett möte med trafikplanerare från Länstrafiken Kronoberg, skolskjutshandläggare på kommunen, rektorn på Lammhults skola och föräldragruppen. Föräldrarna uttryckte sin oro över barnens säkerhet och ställde flera krav på skärpta rutiner.

– Vi fick besked om att det ansågs för resurskrävande att pricka av barnen. Det enda kravet som skulle följas var att bussen skulle stanna vid varje hållplats, men det har inte fungerat, berättar Ulrik Tengius.

Senast i förra veckan stod mamman Eva Fors och väntade vid en hållplats när bussen körde förbi.

– Först tänkte jag att det var en annan buss men sen ser jag min son komma gråtande längs med stora vägen. Då hade han blivit avsläppt längre fram. Nu vågar han knappt åka till sin hållplats utan hoppar av en hållplats före, berättar hon.

Föräldrarna menar att problemet faller mellan stolarna hos en oklar ledning.

– Man stryker medhårs och försöker släta över genom att samordna möten utan resultat. Det finns en bild av föräldrar som gnälliga, som ställer för höga krav. Men framförallt är det så fruktansvärt styrt av pengar, säger Ulrik Tengius.

Annons

Det är bussbolaget Veolia Transport som kör den omtalade sträckan. När Smålandsposten tar kontakt med utvecklingssekreterare Ricki Bucquoy på skol- och barnomsorgsförvaltningen är han lika uppgiven som föräldrarna.

– Jag har hört av mig ett flertal gånger till Veolia men jag har inte fått någon förklaring på varför det inte fungerar.

Föräldrarna upplever att ansvaret faller mellan stolarna. Har inte kommunen ett ansvar att upphandla fungerande rutiner?

– Det fungerar på alla andra sträckor i kommunen, det är just den här sträckan det handlar om och varför det är så kan jag inte svara på.

Varför införs inget krav på att förarna prickar av barnen?

– På mötet i våras föreslogs att antingen personalen på skolan eller busschaufförerna skulle pricka av barnen, men från båda håll uttryckte man tidsbrist. Jag har inget emot att ställa ett sådant krav om det behövs, men då måste det gälla för hela kommunen och i övrigt fungerar det.

Anders Söderlund, platschef på Veolia Transport, menar att han inte har fått någon kännedom om fallet.

– Det låter kanske konstigt, men jag har tyvärr inte fått vetskap om situationen. Just det här ärendet ligger inte på mitt ansvar.

Smålandsposten har sökt ansvarig driftledare Kenneth Evertsson på Veolia Transport och trafikplanerare Peter Johansson på Länstrafiken Kronoberg utan framgång.

Hanna Glössner
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons