Annons

Föreningar delas in i klasser

Från och med nästa år prioriteras föreningar olika när de söker bidrag hos nämnden för arbete och välfärd.
Växjö • Publicerad 30 oktober 2012

Syftet är att få ut så mycket verksamhet som möjligt ur bidragen, som hittills i år landar på drygt 1,7 miljoner kronor. En arbetsgrupp har presenterat riktlinjer som nämnden antagit. Föreningarna delas in i prioriteringsklasser från ett till tre. Med grupp ett och två ska avtal upprättas. Avtalen ska visa vad nämnden för arbete och välfärd förväntar sig av samarbetet.

För att placeras i prioriteringsgrupp ett gäller att föreningen/organisationen löser problem som annars nämnden eller förvaltningen skulle lösa. Föreningarna i grupp två bedöms ha verksamhet som kompletterar nämndens och förvaltningens insatser för en grupp. Grupp tre-föreningarnas verksamhet omfattar bland annat nämnden för arbete och välfärds personkrets men är mer som vilken förening som helst.

Annons

– Frivilligorganisationernas betydelse för vår verksamhet är av stor betydelse. I första hand prioriterar vi grupp ett och två och vill gärna ha avtal med föreningarna. Men det innebär inte att föreningar i grupp tre är diskvalificerade för att få bidrag, säger ordförande Benny Johansson (M).

– Det är mycket pengar vi betalar ut och vi anser att det är viktigt att pengarna används väl, säger han.

Dessutom ska alla föreningar som nämnden stöder ha en kontaktpolitiker från majoriteten och en från oppositionen. Systemet med kontaktpersoner har funnits i flera år. Nu har det utvecklats enligt Benny Johansson. Kontaktpersonerna ska till exempel rapportera till nämnden, när de deltagit i årsmöte och vara ett stöd för föreningarna.

Grupp 1: Atrium, Växjö rödakorskrets, Kvinnojouren Blenda.

Grupp 2: KF Länken, Ria, Diakonalt Centrum, IOGT-NTO Kamratstöd, RFSL.

Grupp 3: Noaks Ark Småland och Halland, Växjö rödakorskrets, Afrikas Horn Internationell Integration, Arabisktalande kvinnoförening, Kvinnor emellan/Ideella föreningen Dalbo, Tjejjouren Hera, Växjö Solidaritetsförening, Araby Tigers, Bris region syd, Adoptionscentrum Sydost.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons