Annons

Formen viktig för Kirsti

Den grafiska formgivaren Kirsti Wennerholm bestämde sig för att lämna storstan och pröva företagsvingarna i lilla Lammhult. Nu kämpar hon för att skapa sig ett nätverk i bygden och har precis flyttat in i ett alldeles eget kontor.
Växjö • Publicerad 23 december 2010
Formgivaren Kirsti Wennerholm är den udda fågeln från Stockholm som startade ett företag i Lammhult.
Formgivaren Kirsti Wennerholm är den udda fågeln från Stockholm som startade ett företag i Lammhult.Foto: Lena Gunnarsson

– Man får inte vara rädd för att satsa och jag känner att jag har hittat hem.

För bara några år sedan levde Kirsti Wennerholm storstadsliv i Stockholm där hon arbetade på ett medieföretag. På företaget träffade hon sin nuvarande make, som hade ett hus i Bredhult.

Annons

– Första gången jag såg huset blev jag helt kär. Vi försökte åka dit så ofta vi kunde och jag var ledsen varje gång vi skulle åka hem till Stockholm igen.

När finanskrisen knackade på dörren blev både Kirsti Wennerholm och hennes make utan arbete och huset som stod tomt i Bredhult lockade allt mer. För ett år sedan bestämde de sig för att bosätta sig där på heltid. Den 22 december 2009 gick flyttlasset och det senaste året har Kirsti Wennerholm acklimatiserat sig till hastigheten på landet.

– Jag tänker aldrig mer bo i stan, det är ett helt annat sätt att leva här och jag har väl någon slags bondmoragen, säger hon.

Att hitta ett jobb var dock inte lika enkelt och hon bestämde sig för att satsa på det hon är bäst på - grafisk formgivning. Hon startade företaget PicaForm i april och har haft huset i Bredhult som arbetsplats det senaste halvåret. Men så gick hon förbi ett tomt skyltfönster i centrala Lammhult i förra veckan och bestämde sig för att slå till.

– Här går det snabbt, men jag kände att det var dags. Jag får så otroligt mycket mer gjort sedan jag flyttade in, här finns ingen tvättmaskin och ingen disk att ta hand om.

Hon har arbetat som grafisk formgivare i 18 år och yrket kräver mycket kommunikation och ett brett nätverk. Hon beskriver sig själv som en formgivare med mycket attityd och sedan företaget startades har hon försökt samla så många lokala kunder som möjligt genom att synas och höras på bygden.

– Det märks att man är den udda fågeln här. Men det handlar om att synas, man måste se till att folk vet vem man är.

Trots att Lammhult är litet och en stor kontrast till livet i Stockholm så tror hon inte att företaget tar stryk av att inte vara mitt i händelsernas centrum.

– Hade jag haft den här lokalen i Stockholm hade ingen stannat upp och tittat in, där är det så brusigt. Här stannar nästan alla som går förbi och många kommer in och säger hej.

I dag drivs företaget som enskild firma och förhoppningen är att bygga ett kapital så att hon kan ombilda företaget till ett aktiebolag.

Annons

– Det har gått mycket bättre än jag hade kunnat ana och nu börjar det hända saker, kommunikationen i Lammhult är mycket bättre än i Stockholm.

”Det har gått mycket bättre än jag hade kunnat ana och nu börjar det hända saker.”

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons