Annons

Formens hus flytt säkrad

Utvecklingen av Lammhult tog ett steg framåt i går. Flyttningen av Formens hus från Hällefors säkrades när kommunstyrelsen klubbade ett extra engångsbidrag till Möbelriket. Samtidigt pågår intensiva diskussioner om att förverkliga ett Formens Folkets hus.
Växjö • Publicerad 6 december 2011

Det fanns en bred uppslutning om att ta en engångskostnad för att säkra flytten av Formens hus under nästa år. Det handlar bland annat om att bereda plats för tre olika utställningar och en designutbildning.

Den totala kostnaden för flytten är beräknad till en miljon kronor.

Annons

Därför beslutade kommunstyrelsen att denna gång ge 500 000 kronor extra till Möbelriket, förutom de 200 000 kronor som annars brukar ges i årligt bidrag. Tanken är att Möbelriket AB och dess intressenter sedan också ska stå för 500 000 kronor.

För den högskoleförberedande utbildningen i industridesign diskuteras olika alternativ i en bred genomgång av möjligheterna i samhället. Ännu finns olika lokaler med i bilden.

Utställningslokaler är på gång i Ljungsåsas byggnad på Växjövägen. De har redan börjat inredas för ändamålet men ses som en tillfällig denna plats som utställningsarena för möbler och design. Här ska dessutom nästa års Möbelriksdag hållas den 4 januari.

– Det är viktigt att det blir en total översyn av möjligheterna så att de effektivaste lösningarna kommer fram. Flera spännande alternativ finns med, säger Anna Sjödahl, näringslivsutvecklare på Växjö kommun.

– Det roliga är att det hela tiden jobbas på många olika plan för att utveckla Lammhult. Vår roll är att se till så att det landar i en bra gemensam lösning. Vi sitter i diskussioner så gott som dagligen om hur vi ska komma vidare. Det är en bra dialog i god anda och jag känner att vi är på väg mot en bra helhetslösning, säger Anna Sjödahl, näringslivsutvecklare på Växjö kommun.

Det gäller även visionen om att forma ett Formens Folkets hus. Tanken är att det ska bli en kombination av Folkets hus och en arena för form och design.

– Det verkar som om vi ska hitta varandra var byggnaden än ska ligga. Men det finns en tidspress att ta hänsyn till. Försäkringsbolaget har meddelat att ett nytt Folkets hus ska stå klart juni 2013. Det innebär byggstart senast i juni i 2012, säger Anna Sjödahl.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons