Annons

Förre S-politikern och Växjö Unitedprofilen Abdi Elmi misstänks för ekobrott

Den förre S-politikern Abdi Elmi åtalas nu upprepade ekobrott.
Åklagaren vill även att han beläggs med näringsförbud.
Själv förnekar Abdi Elmi att han har gjort något brottsligt.
Växjö • Publicerad 26 juli 2022
Abdi Elmi, 41, förnekar att han har gjort något brottsligt.
Abdi Elmi, 41, förnekar att han har gjort något brottsligt.

Abdi Elmi, 41, hade tidigare politiska uppdrag för Socialdemokraterna i Växjö och företrädde Växjö United FC.

Han är numera skriven på en adress i Huskvarna.

Annons

Olika myndigheter har under flera år och i olika sammanhang granskat hans affärsmetoder, bland dem Skattemyndigheten och Polisen.

Flera utredningar har lagts ner men nu har kammaråklagaren Patrik Stintzing på Andra ekobrottskammaren i Malmö gjort bedömningen att det finns tillräckligt med underlag för en fällande dom.

Abdi Elmi åtalas för bokföringsbrott under tiden som han hade en ledande roll i Växjö United 2017-2019 och försvårande av skattekontroll under samma tidsperiod.

Åtalet omfattar även bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll under tiden som han företrädde bolaget Bild and Burn mens fitness som försattes i konkurs i november 2019.

Han misstänks också för att ha uppgett för låga inkomster av tjänst i sina deklarationer 2017 och 2018. Det handlar om sammanlagt drygt 1,9 miljoner kronor. Därför åtalas han även för skattebrott och riskerar skattetillägg kopplade till de beloppen.

Åklagaren yrkar i stämningsansökan även på ett näringsförbud på fem år.

Det ingår också ett yrkande från åklagarsidan om att Växjö United FC ska betala en företagsbot på 100 000 kronor eftersom han misstänks för brott under tiden som han företrädde fotbollsklubben.

Men Växjö United FC är numera inaktiv och saknar verksamhet.

Abdi Elmi förnekar att han har gjort något brottsligt.

– Han förnekar brott och han har inte haft något uppsåt. Man kan ha olika tolkningar av bokföringsfrågorna. Han menar att det som åklagaren påstår inte stämmer. Han har varit misstänkt tidigare och då la man ner det. Så vi får väl se vad som händer, säger Abdi Elmis advokat Fredrik Zettergren.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons