Annons

Förre SD-politikern hotade stämma regionen – blev inget

Förre Sverigedemokraten Håkan Engdahl ansåg sig oriktigt uppsagd från tjänsten som politisk sekreterare av Region Kronoberg och anlitade advokater. Men trots hot om att stämma regionen har någon riktig tvist aldrig inletts.
Växjö • Publicerad 1 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Foto: Arkiv

I juni i fjol petades Håkan Engdahl från posten som Sverigedemokraternas politiska sekreterare i regionen efter sju år på sin post. Det efter en turbulent vår med interna stridigheter i partiet och där det hela slutade i en öppen maktkamp.

Men Håkan Engdahl accepterade inte partiets beslut och han vände sig till advokater och riktade ekonomiska krav – mot Region Kronoberg för en oriktig uppsägning. 300 000 kronor i utebliven lön ville han ha.

Annons

De politiska sekreterarna åt respektive parti som finns representerade i region Kronoberg är anställda och avlönade av regionen.

Men någon egentlig tvist blev det aldrig, för trots upprepade hot om stämning har det aldrig dykt upp någon ansökan hos Växjö tingsrätt.

– Nej, så i den meningen har vi ingen tvist med Håkan Engdahl. Han har hävdat att han blivit oriktigt uppsagd och vi har svarat att vi följt det reglemente som finns. Sen står det vid det, säger regionens chefsjurist Anna Widströmer.

Så sent som i mars i år skickade Håkan Engdahls jurister sitt senaste krav i ärendet. Då med en deadline, ville regionen göra upp med den förre sverigedemokraten utanför domstol hade man till den 19 mars på sig att göra så.

– Men vi har bara fortsatt bestrida hans krav, säger Anna Widströmer och någon stämningsansökan har det inte kommit från Håkan Engdahl.

Själv vill inte Håkan Engdahl kommentera saken längre.

– Nej, det är därför jag har anlitat en advokatbyrå, du får ta det vidare med dom hur vi går vidare.

Han anser sig fortfarande vara oriktigt uppsagd.

Region Kronoberg kommer dock att förtydliga sitt reglemente – på förekommen anledning som organisationsutskottets ordförande RosMarie Jönsson Neckö (S) beskriver det.

Inför nästa mandatperiod kommer man att kräva att partierna noggrant meddelar regionen när man gör byten av politiska sekreterare.

Annons

– Och så vill vi göra det klart och tydligt att det inte finns någon normal anställningstrygghet för det här uppdraget, det är ett förtroendeuppdrag även om lönen kommer från regionen, säger hon.

Ett faktum som står väldigt klart i nya kommunallagen som infördes ifjol, ”Bestämmelserna i lagen (1982:80) om anställningsskydd ska inte tillämpas för politiska sekreterare”.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons