Annons

Försäkringsmäklare åtalas för skattefiffel

Sex år efter att polisutredningen inleddes mot en försäkringsmäklare i Växjö har han åtalats för grovt skattebrott.
Mannen misstänks ha fört över 839 000 kronor av bolagets pengar till konton i skatteparadiset Isle of Man.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2010

– Pengarna fördes sedan till hans egna och en släktings bankkonton i Sverige, konstaterar åklagare Magnus Hansson.

I ett fall skickades pengar från Isle of Man även till ett av aktiebolagets egna konton i Sverige. Summan bokfördes då som en skuld för bolaget till den dåvarande försäkringsmäklaren som inte längre har kvar det aktuella bolaget.

Annons

Utredningen har tagit mycket lång tid och straffvärdet vid en fällande dom har sannolikt minskat avsevärt. En orsak är att det tog tid för Kronobergspolisen att få alla begärda kontoutdrag från Isle of Man.

En annan orsak är att åklagaren inväntade Högsta domstolens beslut om en person som fått skattetillägg även skulle kunna straffas för skattebrott.

– Efter HD:s beslut står det klart att en person både kan få skattetillägg och ändå dömas för skattebrott, säger Magnus Hansson.

Smålandsposten berättade i början av 2005 om utredningen mot försäkringsmäklaren. Fallet fick stor uppmärksamhet men det stod tidigt klart att inga kunder drabbats i skattehärvan.

Den misstänkta skattebluffen uppdagades vid en revision under sensommaren 2004. Utredningen visade att försäkringsmäklaren, som även arbetade med kapitalförvaltning, inte skattat för pengar som hamnat på konton i skatteparadiset. Enligt Skatteverket handlade det om provisioner från brittiska försäkringsbolag.

De oredovisade lönerna på 839 000 kronor innebar enligt åklagarens beräkning fara för att samhället skulle gå miste om drygt 400 000 kronor i skatt. Dessutom redovisades följaktligen inga arbets­givaravgifter som sammanlagt skulle ha uppgått till 275 000 kronor.

Under den kommande rättegången vid Växjö tingsrätt ska en skatterevisor vittna om vad han upptäckte vid revisionen samt uppgifter som därefter blivit kända.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons