Annons

Försenad brunn oroar

En läckande gödselbrunn gjorde att vatten från den i februari i fjol rann ut i sjön Värmen som Lammhultsborna får dricksvattnet från. Det väcker oro att en ny brunn ännu inte tagits i bruk som ersättning för den som då dömdes ut.
Växjö • Publicerad 10 januari 2012

– Det har inte runnit ut något gödselvatten i sjön sedan i februari förra året, det har jag själv kollat på plats, senast i torsdags. De är min bedömning att det inte finns någon risk för vattentäkten för tillfället, men jag har kontinuerlig kontakt med miljökontoret och va-chefen i Växjö kommun i ärendet, säger Folke Mökander på Sävsjö kommuns miljökontor.

Värmen ligger strax norr om Lammhult men i Jönköpings län. Förra vintern sprang gödselbrunnen läck hos mjölk- och köttproducenten Karl-Gustaf Svensson i byn Sanden.

Annons

–   Via en isbelagd våtmark intill sjön rann en del gödselvatten ut även i Värmen. Det sanerades då och lantbrukaren ålades att bygga en ny brunn. Men den blev inte klar i tid och har ännu inte tagits i bruk. Den är nu byggd men rördragningarna återstår, säger Folke Mökander.

– Under tiden har han uppmanats att efterhand forsla över gödsel med gödseltunna till den nya brunnen 70 meter i från den gamla. Det ska ha påbörjats i helgen, säger han.

Lantbrukaren fick i mitten av december ett åläggande från kommunen om att den ska tas i bruk senast den 16 januari, en tidsfrist som dock överklagats till länsstyrelsen.

– Byggandet av den nya brunnen drog ut på tiden i höstas, det blev så sent att jag inte ville riskera att stå helt utan utgödsling i ladugården om det skulle bli allt för kallt under tiden som anslutningarna skulle ordnas. Jag beslutade att vänta ett tag, säger Karl-Gustaf Svensson som menar att det är omöjligt att bli klar med anslutningen till den 16 januari.

–   I och med överklagandet finns ingen tidsgräns i väntan på svar. Jag har begärt att få fram till maj på mig. Under tiden kan ingen gödsel komma ut. Jag har kört över en del till den brunnen och den gamla är tätad så att den inte kan frysa sönder igen, säger han.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons