Annons

Forskare lärde fyrorna mer om blod

40 forskare besökte under tisdagen 1 000 skolbarn i länet.
Eleverna i Ingelstad fick lära sig mer om blod.
– Man blev nyfiken, säger Felix Paulsson.
Ingelstad • Publicerad 28 mars 2018
biträdande lektor vid institutionen för kemi och biomedicin vid Linnéuniversitetet,
biträdande lektor vid institutionen för kemi och biomedicin vid Linnéuniversitetet,Foto: Filip Sjöfors

Frågorna haglade i fyrornas klassrum i Ingelstad skola, kemiforskaren Per Nilsson hade fullt sjå att försöka svara. Har du hittat något nytt i blodet? Har djur och människor samma sorts blod? Vad består blodkärl av? Vad händer när en mygga sticker? Felix Paulsson undrade hur mycket blod pumpas runt under en livstid? Det kunde inte Per Nilsson svara på:

– Det blir din uppgift att räkna ut.

Annons

– Ja, det gör vi, sa Felix Paulsson.

Men att svara på vad det coolaste är med hans forskning, det kunde Per Nilsson. Han visade upp en liten manick i metall som varken barn eller vuxen visste vad det var.

Eleverna i Ingelstad skola fick se en mekanisk hjärtpump.
Eleverna i Ingelstad skola fick se en mekanisk hjärtpump.Foto: Filip Sjöfors
Annie Nilsson och de andra fjärdeklassarna hade massa frågor till blodforskaren Per Nilsson. ”Det där hjärtpumpen var intressant. Tänk att man kan operera in den och att det funkar”.
Annie Nilsson och de andra fjärdeklassarna hade massa frågor till blodforskaren Per Nilsson. ”Det där hjärtpumpen var intressant. Tänk att man kan operera in den och att det funkar”.Foto: Filip Sjöfors

– Det är ett konstgjort hjärta som kallas mekanisk hjärtpump. Den opereras in på dem som har hjärtsvikt. Den tar över hjärtas funktion och drivs av ett batteri. Den som har en hjärtpump har ingen puls, säger Per Nilsson.

– Men tänkt om blodet stelnar i pumpen, frågade en elev.

Och det är just vad Per Nilsson forskar om: vilka reaktioner som uppstår mellan den mekaniska hjärtpumpen, eller andra biomaterial, och blod. Hans favoriter är blodplättarna, som gör att blodet koagulerar.

Melvin Hildingsson håller i utrustning som används vid provtagning. Forskaren Per Nilsson forskar bland annat kring hur man ska få kroppen att reagera så lite som möjligt på plasten i rören och andra biomaterial.
Melvin Hildingsson håller i utrustning som används vid provtagning. Forskaren Per Nilsson forskar bland annat kring hur man ska få kroppen att reagera så lite som möjligt på plasten i rören och andra biomaterial.Foto: Filip Sjöfors

Felix Paulsson, Annie Nilsson och Lino Lindén tyckte att det var intressant, spännande och roligt att höra forskaren prata om blodet och jobbet som forskare.

– Det var roligt att han berättade saker vi inte visste förut, säger Lino Lindén.

– Jag hade inte tänkt ut några frågor utan kom på dem för jag ville veta mer, säger Annie Nilsson.

Forskarbesöket kallades Science outreach och var en del av projektet Mot nya höjder där skolklasser i hela länet genomför utmaningar i naturvetenskap, matematik och teknik. Dessa dokumenteras i bloggar, de mest aktiva klasserna fick vara med om ett forskarbesök.

Fyrorna i Ingelstad hade läst om kroppen, cellerna och blodet redan i trea och kunde många fackuttryck.

Lino Lindén och de andra i klassen hade mängder av frågor om blod, till höger Felix Paulsson.
Lino Lindén och de andra i klassen hade mängder av frågor om blod, till höger Felix Paulsson.Foto: Filip Sjöfors
Kemiforskaren Per Nilsson växte upp i Tingsryd och jobbar på Linnéuniversitetet i Kalmar. ”Jag var rädd att eleverna skulle vara tysta, men de var aktiva hela tiden och gjorde det lätt för mig”.
Kemiforskaren Per Nilsson växte upp i Tingsryd och jobbar på Linnéuniversitetet i Kalmar. ”Jag var rädd att eleverna skulle vara tysta, men de var aktiva hela tiden och gjorde det lätt för mig”.Foto: Filip Sjöfors
Annons

Kemiforskaren Per Nilsson växte upp i Tingsryd och är biträdande lektor vid institutionen för kemi och biomedicin vid Linnéuniversitetet.

– De ställde intressanta frågor, utmanade mig och fick mig att tänka på ett nytt sätt. Jag är imponerad över vad de kan.

– Det är samhället som betalar min lön och då är det mitt ansvar att berätta om min forskning och att inspirera unga, säger Per Nilsson som efter sex års forskning i Oslo nu är tillbaka på Linnéuniversitetet.

Efter lektionen fick han högsta betyg av Annie Nilsson och Felix Paulsson, fem av fem.

– Man blev nyfiken och han svarade på våra frågor så vi fattade, motiverade Felix Paulsson det höga betyget.

Lino Lindén slog till med en sexa:

– Det här hade jag aldrig kunnat lära mig av min mamma…

Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons