Annons

Första skoldagen för nya grundskolan

Växjö internationella grundskola är det senaste tillskottet av friskolor i Växjö. Rektorn Henrik Lacko ser förväntansfullt fram emot terminsstart.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2010
Växjö internationella grundskolas rektor Henrik Lacko, 27 år, ser fram emot skolstarten.
Växjö internationella grundskolas rektor Henrik Lacko, 27 år, ser fram emot skolstarten.Foto: Filip Sjöfors

I dag startar terminen på grundskolorna i Växjö kommun. För Växjö internationella grundskolan är det premiär. Initiativtagare tillika rektor på skolan, Henrik Lacko, är förväntansfull.

– Det ska bli väldigt roligt att träffa alla elever och föräldrar, säger han.

Annons

Skolan har en internationell läroplan vilket betyder att undervisning sker på svenska och engelska. Ambitionen är att eleverna ska bli tvåspråkiga. Det är också den säregna profilen som ska se till att friskolan överlever den redan hårt ansatta konkurrensen på skolmarknaden, enligt Henrik Lacko.

– Det hör framtiden till att satsa på engelska. Fler och fler kommer i kontakt med det engelska språket i sina yrken. Vår profil är unik i Växjö, säger han.

Du ser ingen risk med en överetablering av friskolor i Växjö?

– Vi har jämfört med de andra skolorna någonting annorlunda att erbjuda, det här med tvåspråkighet. Jag är övertygad om att vi behövs som ett komplement till den kommunala skolan.

Är inte språkundervisningen i de kommunala skolorna tillräcklig?

– Nej, inte för att bli tvåspråkig. Vi ser att det finns ett behov och en efterfrågan på det här.

Totalt 33 elever har anmält sig till skolan i år. De fördelas i två klasser, årskurs sex och sju. Fyra lärare har anställts. I lokalerna, som ligger i samma byggnad som Rygginstitutet på Norremark i Växjö, finns utöver de två klassrummen även pool, bastu och en mindre idrottshall. Samtliga elever tilldelas vid skolstart varsin dator. I debatten om skolmarknaden har kritik riktats mot skolor med få elever. Henrik Lacko ser tvärtom en fördel här.

– Jag tror att det finns en vinst med att ha en liten skola, eftersom att det blir en närmare kontakt mellan lärare och elever. Sedan är förhoppningen att vi ska utöka verksamheten, från förkola till årskurs nio.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons