Annons

"Försvarsmakten har stulit mitt liv"

Johan Rask utsattes för mobbning, hot och förtal på sin arbetsplats på Marinbasen i Karlskrona. Det resulterade i att han blev avstängd, för att sedan mot sin vilja omplaceras till Stockholm.
Han är nu långtidssjukskriven.
Växjö • Publicerad 3 december 2010
? Varför ska jag tvingas bort på grund av att min arbetsgivare begått massor av fel mot mig?, frågar sig Johan Rask.
? Varför ska jag tvingas bort på grund av att min arbetsgivare begått massor av fel mot mig?, frågar sig Johan Rask.Foto: Lars-Göran Rydqvist

– Försvarsmakten har stulit de här åren av mitt liv, säger han.

Stora övertidsuttag, fester på arbetstid, lediga dagar med bibehållen lön. Johan Rask upptäckte som nyanställd beteendevetare på Marinbasens försvarshälsa i Karlskrona att det pågick en hel del som inte föll inom lagens ramar på avdelningen.

Annons

Han och en kollega hade svårt att acceptera förhållandena. Det var en fara patientsäkerheten, liksom ett missbruk av skattemedel, ansåg de. Deras inställning tolererades dock av inte arbetskollegorna, och allra minst av verksamhetschefen. Förtal, utfrysning, hot och förföljelse blev vardag för de två.

- De upplevde väl oss som ett hot mot det dem höll på med, säger Johan Rask.

Efter närmare ett år av upptrappade kränkningar fick han och kollegan till slut nog. I mitten av juni 2008 anmälde de verksamhetschefen för kränkande särbehandling.

Veckan efter anmälningarna kom chefens svar: De två stängdes av från sina arbeten med motiveringen att de inte skött journalhanteringen korrekt. Avstängningen är undertecknad av chefen själv och den medicinskt ansvariga läkaren.

Det skulle dröja över tio månader innan avstängningen hävdes.

– Vi medger att det var en felaktig avstängning, säger Gunnar Jonason, 1:e försvarsjurist inom Försvarsmakten.

Någon återgång till arbetet har det dock inte blivit. Och Försvarsmakten har inte gjort något för att hjälpa dem att komma tillbaka, menar Johan Rask.

I stället har man erbjudit de båda ett så kallat karriärväxlingsprogram. I praktiken innebär det att man blir utköpt. För ett år sedan accepterade Johan Rasks kollega det. Kollegan har avböjt att medverka i Smålandsposten med hänsyn till sin famil, men säger ändå:

– Jag kände mig tvingad och såg ingen annan utväg än att skriva på efter mer än två års lidande.

- Jag funderade också på det. För att bli av med allt det här. Men då hade de kommit undan alltihop. Igen, säger Johan Rask.

Annons

När han inte tackade ja till karriärväxlingsprogrammet omplacerade Försvarsmakten i våras Johan Rask till en tjänst i Stockholm. 50 mil från sitt hem och sina vänner i Urshult.

- Varför ska jag tvingas bort på grund av att min arbetsgivare begått massor av fel mot mig? Jag sitter här bara för att jag inte ville begå lagbrott på min arbetsplats.

Försvarsmaktens hävdar att de har gjort vad de har kunnat.

– Försvarshälsan var en arbetsplats i kaos. Det var enorma personalmotsättningar där. Men jag vill inte peka ut någon ansvarig, säger Gunnar Jonason.

Hösten 2008 genomfördes en arbetsmiljöutredning på arbetsplatsen. Utredaren Helene Sjö ger där en tydlig bild: "chefen för Försvarshälsan har under en längre tid utsatt de båda anställda för kränkande särbehandling". Vidare konstateras att "flera i personalgruppen varit aktivt kränkande i sitt bemötande av de båda".

Johan Rask har med hjälp av advokat nu stämt Försvarsmakten på drygt en halv miljon kronor.

Läs mer i lördagens Smålandsposten.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons