Annons

Fortkörande polis i rätten

Vakthavande polisbefäl i Växjö beordrade polismannen att avbryta jakten på en flyende motorcyklist. Men i stället ökade polisen farten till 213 km/tim.
Växjö • Publicerad 11 mars 2011
1. Under jakten på Teleborg, som filmades av polisens kamera, körde motorcyklisten in i ett staket. 3. Polisjakten slutade när mc-föraren voltade ned i ett dike i Rinkaby.Foto: Daniel Johansson
2. Trots order om att avbryta jakten fortsatte polismannen i hastigheter över 200 kilometer i timmen. Foto: polisens videoFoto: Daniel Johansson

– Jag har följt de lagar jag lärt mig, försvarade sig polismannen i rätten.

Polismannen som har åtalats för tjänstefel nekade till brottsmisstanken under torsdagens rättegång. Åklagarens bevisning består av dvd-inspelningen från den civila polisbilens egen kamerautrustning.

Annons

Polisjakten inträffade en augustikväll 2009. Den åtalade polismannen körde bilen medan en aspirant som gjorde sitt andra arbetspass satt bredvid.

Poliserna bestämde sig för att stoppa ett par motorcyklister för en närmare kontroll. Det kunde man göra ”nu när vi äntligen har en bil där vi kan hänga på dem”, sa polismannen och frågade kort senare aspiranten om han ville ”åka lite”.

Strax därefter kördes polisbilen i drygt 170 km/h på Torparvägen på Teleborg.

– Vi stod på rätt så bra för att kunna komma ifatt, sa polismannen under rättegången.

Men enbart en av motorcyklisterna stannade och poliserna fortsatte jakten på den flyende. Färden fortsatte på Teleborg, bland annat på Campusområdet, med flera misslyckade stoppförsök.

– Något stod inte rätt till, anade polismannen och tillade att motorcyklisten kunde vara farlig både för sig själv och andra.

Jakten drogs söderut på Teleborgsvägen. Vid rondellen i Telestad körde polisbilen på fel sida i ett desperat försök att få stopp på ekipaget.

Vid Skir vägskäl gav vakthavande polisbefäl en klar order om att patrullen skulle avbryta jakten. Polismannen slog också av bilens ljussignaler.

Men i stället för att sakta ned ökade han kraftigt farten och noterade som mest 213 km/tim strax innan avfarten till Vederslöv. Själva korsningen passerades i 195 km/tim. Färden fortsatte mot Rinkaby där motorcyklisten körde av vägen och skadades allvarligt.

Försvarsadvokat Sture Larsson påpekade att förföljandet avbröts vid vakthavandes beslut och övergick i ett efterföljande.

Annons

– Efterföljandet sker i spaningssyfte för att vi skall se vart motorcykeln tar vägen, sa polismannen som ansåg att han inte varit det minsta oaktsam.

Åklagaren tyckte att polismannen skulle straffas med dagsböter för tjänstefel. Växjö tingsrätts dom meddelas den 17 mars.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons