Annons

Fotoförbud: Två fall av olaglig fotografering - är det förbjudet eller inte att ta kort på polishuset?

Smålandsposten har på kort tid rapporterat om två fall där personer fotograferat Växjö polishus, som är klassat som skyddsobjekt. Den ena personen är misstänkt för olovlig avbildning, den andra är nu dömd till dagsböter för samma brott. Vad gäller? Får man fotografera polishuset? Vi reder ut begreppen.
Växjö • Publicerad 1 mars 2020 • Uppdaterad 2 mars 2020
Förbjudet att fotografera eller inte? Lena Fritzson Andersson, verksamhetsskyddschef på polisen i region Syd, reder ut vad som gäller.
Förbjudet att fotografera eller inte? Lena Fritzson Andersson, verksamhetsskyddschef på polisen i region Syd, reder ut vad som gäller.Foto: LENA GUNNARSSON

Vi träffar Lena Fritzon Andersson, som är verksamhetsskyddschef på polisen i region Syd.

– Avbildningsförbudet gäller inne i polishuset. Den som fotograferar utanför och beter sig misstänkt löper dock risk att bli visiterad och få sin utrustning beslagtagen, säger hon.

Annons

Utanför polishuset i Växjö finns på flera ställen skyltar om att skyddsobjektet är förbjudet att fotografera, avbilda eller mäta.

Skyddsobjekt är enligt Skyddslagen från 2010 byggnader eller anläggningar som beviljats förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri eller rån. Det är länsstyrelsen som beviljar ansökan om detta. Ansökan förnyas vart femte år.

– Och vi värderar och omvärderar hela tiden vilka polishus som bör vara skyddsobjekt. Principen är att vi tar de hus där vi känner att vi har ett utökat behov, där det finns samhällsviktiga objekt. Polishuset i Växjö är lite speciellt för här finns ju även häkte och kriminalvård.

Vilka polisstationer i länet är inte skyddsobjekt?

– Det vill jag inte säga, det är sekretess kring det.

Runt polishuset finns flera skyltar som visar att det råder fotoförbud.
Runt polishuset finns flera skyltar som visar att det råder fotoförbud.Foto: LENA GUNNARSSON

Är det inte bara att åka runt och se var skyddsobjektskylten inte finns uppsatt?

– Jo, men då får man göra det.

Om en turist tar ett foto på polishuset i Växjö från Oxtorget: Är det okej?

– Ja, det är det. Det är en offentlig byggnad i ett centralt läge. Det är att fotografera inomhus som är förbjudet. Och männen ni skrev om tog även bilder inomhus.

Du berättade att polishuset i Malmö har särskilda skyddsvakter, men det har inte ni?

Annons

– Nej, men vi kan ta in det om det blir en ökad hotbild. Och så har vi kameraövervakning, både live och inspelat.

Vad finns det inomhus som ni inte vill att obehöriga ska få reda på?

– Det är allt: personal, materiel, utgångar, utrymningsvägar, utfarter, garage, bilar.

Enligt skyddslagen kan överträdelse av fotoförbudet leda till böter eller fängelse i upp till sex månader. I allvarligare fall kan straffet bli fängelse i upp till två år.

Om till exempel vi på Smålandsposten vill ta en bild inomhus i polishuset, hur gör vi då?

– Då måste jag godkänna det först, säger Lena Fritzson Andersson.

Arne NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons